SVE SE ISTRAŽUJE

Užas u Nevesinju: Snimci vršnjačkog nasilja zgrozili javnost

Snimak u kojem učenik Osnovne škole „Risto Proroković“ tuče drugog učenika u učionici razotkrio je slučajeve vršnjačkog nasilja u toj školi

E. T. / N1

Vršnjačko nasilje u školi

Foto: Avaz


U Osnovnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju dogodila su se dva slučaja vršnjačkog nasilja u dva odjeljenja sedmih razreda. U jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje jednog nad drugim učenikom, čiji je snimak objavljen na društvenim mrežama. I dok uprava škole radi na utvrđivanju sankcija, Okružno tužilaštvo Trebinje naložilo je Policijskoj upravi Nevesinje da ispita sve učesnike ovih događaja.

Snimak u kojem učenik Osnovne škole „Risto Proroković“ tuče drugog učenika u učionici razotkrio je slučajeve vršnjačkog nasilja u toj školi. Pored slučaja sa snimke istražuje se slučaj nasilja u kojem je osam učenika vršilo nasilje nad drugom manjom grupom učenika. Iako se sve dešavalo 8. novembra, za slučaj se tek saznalo nakon objavljivanja video snimka, piše portal N1. 

- Odmah nakon saznanja o vršnjačkom nasilju u školi, nadležni počevši od odjeljenskog starješine, uprave škole, stručne službe škole, odjeljenskih vijeća su postupili u skladu sa zakonom o podzakonskim aktima, protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja, obavještene su nadležne institucije i postupak je u toku - rekla je Mara Šaran, direktorica O. Š. "Risto Proroković".

Ovim povodom danas je zasjedao sigurnosni forum Općine Nevesinje. Data je preporuka školi da sa školskim odborom, nastavničkim vijećem i vijećem roditelja preduzme sve neophodne mjere kako bi učesnici vršnjačkog nasilja bili adekvatno kažnjeni.

Snimak pogledajte ovdje.

Više o temi Nevesinje

INCIDENT U NEVESINJU
Nevesinjac pretukao sugrađanina na benzinskoj pumpi
NA VRH

Podijeli članak na