IMAO 2,7 PROMILA ALKOHOLA

Zoran Mlađenović osuđen na 4,5 godine zatvora, nakon što je ubio pješaka

U presudi se pojašnjava da je Mlađenović u Nenada Pećića udario srednjim dijelom haube, na udaljenosti 70 centimetara od desne ivice strane kolovoz

Mlađenović je oglašen krivim za najteži oblik krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja. Ilustracija

Piše: O. Ma.

23.12.2021

Zoran Mlađenović (54) iz Ritešića kod Doboja osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na četiri i po godine zatvora jer je u Modranu kod Dervente pijan automobilom Opel Corsa pregazio i usmrtio pješaka Nenada Pećića (61).

Osim zatvora izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od četiri godine, s tim da se vrijeme provedeno iza rešetaka neće uračunati u zabranu.

Mlađenović je oglašen krivim za najteži oblik krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja, za koje je zakonom zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Tragedija se dogodila 5. januara 2019. godine oko ponoći na regionalnom putu Modran - Johovac kod Dervente. U presudi se navodi da je M.Z. vozio pod dejstvom alkohola, imao je 2,7 promila alkohola u krvi. Time je, kako se navodi, očigledno bio nesposoban za sigurnu vožnju.

- Dolaskom u blizinu kuća A.D. i Ć.I., postupajući suprotno odredbama ZOOBS-a, propustio je da tokom vožnje obrati pažnju na pješaka koji se kretao desnom stranom kolovoza. Iako je bio svjestan da nepropisnom vožnjom može dovesti u opasnost život ljudi, on je na te posljedice pristao - navodi se u presudi.

Pojašnjava se da je u Pećića udario srednjim dijelom haube, na udaljenosti 70 centimetara od desne ivice strane kolovoza.

- Od udarca pješak je nabačen na šoferšajbu, da bi nakon toga pao na prednju stranu vozila i kolovoz, pa su prednji točkovi prešli preko tijela. Kada se vozilo zaustavilo tijelo je gornjom polovinom ostalo ispod vozila, usljed čega je na mjestu ostao mrtav od ugušenja zbog pritiska na grudni koš i trbuh - navodi se u presudi.

Optuženi je dužan i da plati troškove postupka u iznosu od 4.225 KM, dok će porodica stradalog Pećića odštetu naplaćivati u parnici.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.