RATNI ZLOČINI

Podignuta optužnica protiv Zorana i Radenka Ilića zbog progona bošnjačkog stanovništva na području Rogatice

Optuženi su dana 19.06.1992. godine u naselju Rudo naoružani i u uniformama, učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prisilnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu

Tužilaštvo podignulo optužnicu. Arhiv

N. Aj.

28.12.2021

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Ilića, rođenog 1968. godine u Rogatici, državljanina BiH, i Radenka Ilića, rođenog 1965. godine u Rogatici, državljanina BiH.

- Optuženi se, prema navodima optužnice, terete da su od kraja mjeseca maja 1992. godine do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Rogatica, kao pripadnici VRS - Rogatičke brigade VP 7084 Rogatica, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući sa diskriminatornom namjerom, suprotno pravilima međunarodnog prava.

Prema navodima optužnice, optuženi su dana 19.06.1992. godine u naselju Rudo, opština Rogatica, naoružani i u uniformama, zajedno sa drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prisilnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom i), a sve u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.