POSUŠJE

Nova godina tužni podsjetnik na osam ugašenih mladih života

Bit će to novo otvaranje rana, kaže fra Marinko Leko

Piše: M. Smajkić

1.1.2022

Osmero mladih: Otišli u smrt s nepunih 20 godina. Avaz

Prvi januar 2022. godine tužni je podsjetnik na nezapamćenu tragediju, koja se lani dogodila u mjestu Tribistovo, na putu za skijalište Blidinje, kada je na novogodišnje jutro, usljed trovanja ugljenmonoksidom, smrtno stradalo osmero mladih iz Rakitna i Posušja.

Pronađeni mrtvi

U tragediji, koja je duboko potresla cijelu BiH, ali i region, živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Ovi studenti prve godine sveučilišta u Mostaru i Splitu, podsjetimo, zajedno su proslavljali Novu godinu u jednoj vikendici, a u jutarnjim satima su pronađeni mrtvi.

Kako su pokazali rezultati analize krvi, kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljenmonoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna.

Sa sahrane u Rakitnu. Avaz

Istragom je utvrđeno da je ispušni plin iz agregata koji je radio u pomoćnom objektu vikendice, odnosno ugljenmonoksid, kroz poluotvoreni prozor napunio prostoriju u kojoj se nalazilo osmero mladih i koje je taj otrov brzo i usmrtio.

Prva godišnjica njihove tragične smrti je 1. januara i bit će obilježena misama zadušnicama. Tako će, kako nam je potvrdio fra Marinko Leko, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu kraj Posušja, gdje je živjelo njih šestero, u devet sati biti služena misa.

- Bit će to sjećanje na taj tužni dan, na tu divnu mladu ekipu. Svi su oni bili dobro društvo i nikad niko za njih nije čuo nijednu lošu riječ. Ja sam ih upoznao kao četverogodišnjake, predavao im vjeronauk u školi, u crkvi - kaže nam fra Marinko.

Također, 1. januara će u večernjim satima biti služena misa u Posušju, u kripti crkve Blažene Djevice Marije, a nakon toga će na gradskom trgu biti zapaljene svijeće.


Gledati naprijed

Vrlo često ih se, veli nam, sjeti i prebire zajedničke događaje, uspomene. Tu je i za njihove roditelje, kojima je najteže, ali koji su, uprkos svojoj tragediji i zbog svoje druge djece, svjesni, kako kaže, da moraju živjeti.

- Šta ćete... Bit će to novo otvaranje rana, prisjećat ćemo se svega, ali mora se živjeti u nadi i gledati naprijed - poručuje fra Marinko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.