NESTAO PRIJE 12 DANA

Uhvaćen posljednji signal mobitela Mateja Periša, nestalog Splićanina

Vjeruje se da je telefon bio u Matejevom džepu kada je on ušao u ledenu Savu kod Beograda na vodi, a posljednji signal je uhvaćen oko kilometar i po nizvodno

Matej Periš: Nestao prije 12 dana. arhiv

E. Ć.

10.1.2022

Matej Periš, 27-godišnji mladić iz Splita, prije 12 dana nestao je u Beogradu. Traje velika potraga za nesretnim Splićaninom, a danas je lociran signal njegovog mobitela.



Posljednji signal uhvaćen kilometar i po nizvodno

Kako javljaju beogradski mediji, signal njegovog mobitela je posljednji put uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav.

Vjeruje se da je telefon bio u Matejevom džepu kada je on ušao u ledenu Savu kod Beograda na vodi, a posljednji signal je uhvaćen oko kilometar i po nizvodno, gdje je vjerovatno njegovo tijelo. Međutim, potraga za tijelom je otežana pošto su na tom mjestu veoma snažne riječne struje. 

Srbija za razliku od Hrvatske nema AML

Prema pisanju beogradskih medija, tamošnja policija preuzela podatke sa svih baznih stanica u ovom dijelu Beograda.

- Mobilni telefon u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran Advanced Mobile Location (AML) sistem i ako telefon nije ugašen. 

Srbija za razliku od Hrvatske nema AML koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućuje precizno lociranje mobilnog aparata, a čini se i da je mobilni telefon nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen - pojasnio je Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak i stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja, za "Večernji list".

Mobitel uništen ili je upao u vodu

AML sistem, dakle, ne bi pomogao i da ga Srbija ima jer je mobitel nestalog mladića, prema trenutno dostupnim informacijama, bio isključen u trenutku pokretanja potrage. Međutim, Lubura je istakao da se i bez tog sistema i s ugašenim telefonom može doći do značajnih informacija.

I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kime je nestala osoba razmijenila poziv ili SMS, te približno kojim lokacijama se kretala na temelju baznih stanica na koje je mobitel bio spojen. Ti su podaci spremljeni u bazama lokalnog telekom operatora, neovisno o tome što je nestali mladić u mobitelu imao SIM karticu hrvatskog operatora i što mobitel nije pronađen - pojasnio je.

Osvrćući se na tvrdnje Matejevih prijatelja da mu je mobitel neposredno prije nestanka bio pun 75%, dodao je da na mobilnoj mreži mora biti zabilježeno ako ga je sam isključio.

- Ako takve informacije nema, prema mojem mišljenju je mobitel uništen ili je upao u vodu. Bez obzira što je Matej imao Samsung A21 mobitel koji određeno vrijeme vodootporan do manje dubine, ukoliko je upao u vodu nestao bi s mreže jer se radijske frekvencije mobilnih mreža ne mogu rasprostirati kroz vodu i komunikacija mreže s mobitelom bi bila nemoguća čak i kad bi on neko vrijeme radio - poručio je Lubura za "Večernji list".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.