SAOPĆENJE

Službenici FUP-a uhapsili dvije osobe

Pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima

Slobode lišena dva lica. FUP

Piše: A. O.

12.1.2022

Policijski službenici Federalne uprave policije su provodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti izveli operativnu akciju „Trag“ na području Kantona Sarajevo.

Tom prilikom 10. januara ove godine oni su slobode lišili dva lica inicijala F.N. (1978) i N.N. (1983) iz Sarajeva koji se sumnjiče za izvršenje više krivičnih djela i to „Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“ iz člana 359. KZ FBiH, „Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. KZ FBiH, „Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ FBiH, „Ugrožavanje prometa“ iz člana 332. KZ FBiH, a sve u vezi s krivičnim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav. 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalne uprave policije. 


Kontrola motornog vozila

Policijski službenici su provodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti pokušali izvršiti kontrolu motornog vozila u kojem su bila osumnjičena lica zbog sumnje da se bave nelegalnom trgovinom opojnih droga. Na jasna upozorenja policijskih službenika, pomenuta lica su se oglušila, te su nastavili da se ubrzano kreću u pravcu policijskih službenika, tom prilikom su lakše povrijedili jednog policijskog službenika i izazvali oštećenja na službenom motornom vozilu. Prilikom bjega, osumnjičena lica su u rijeku Bosnu odbacila kesu sa materijom za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi amfetamin, mobilne telefone, te druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

Lica su lišena slobode nakon policijske potjere, te slijetanja sa puta usljed neprilagođene i brze vožnje na lokalitetu općine Ilijaš. Po nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres vozila koje su lica koristila i pretraga terena, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.


Priznali djelo

Lica lišena slobode su prilikom kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije priznala da su tog dana prevozili oko 2 kg opojne droge, te da su istu odbacili.

Lica su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, a nakon kriminalističke obrade predata su u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.