SUD BIH

Odbačena optužnica u predmetu Milenko Stanić za zločine protiv čovječnosti

Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, šro Tužilaštvo nije učinilo

Sud Bosne i Hercegovine. Arhiv

N. Aj.

14.1.2022

Sud Bosne i Hercegovine je rješenjem od 21. decembra 2021. godine odbacio optužnicu koja osumnjičenog Milenka Stanića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi s članom 180. stav 1. istog Zakona.

- Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno.

Optuženom Milenku Staniću se podignutom optužnicom na teret stavlja znatno veća kriminalna količina od one koja mu je predočena prilikom ispitivanja u istrazi, što zapisnik o ispitivanju osumnjičenog čini manjkavim. Stoga, s obzirom da u skladu sa članom 225. stav 6. ZKP BiH Tužilaštvo nije moglo podići optužnicu jer osumnjičenog nije ispitalo na okolnosti svih inkriminacija za koje ga tereti, a na šta je bilo pozivano dana 19.11.2021. godine, to je Sud postupio u skladu s odredbom člana 148. stav 3. ZKP BiH, te donio odluku o odbacivanju optužnice - navodi se u saopćenju Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.