SUD BiH

Afera "Respiratori": Kristijan Marić kazao da mu je Fikret Hodžić prijetio i pokazivao pištolj

Svjedok potvrdio da mu je Hodžić kazao da je u kontaktu s premijerom Vlade FBiH

B. Cerić

Dolazak Hodžića i Marića na SUD BiH

Foto: B. Cerić


U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, na današnjem pretresu završeno je sa ispitivanjem svjedoka Kristijana Marića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Mejl od Novalićeve sekretarice

Kristijan Marić iz Mostara koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja, pojasnio je da je on bio samo posrednik između Fikreta Hodžića te Sanje Lekić iz firme "BMTL Medikal" iz Crne gore i Kineza. Također je potvrdio da Hodžić nikad nije Sanji Lekić uplatio proviziju od 150.000 eura za nabavku respiratora.

Na pitanje advokatice Vasvije Vidović koja zastupa Fadila Novalića, Marić je potvrdio da mu je Fikret Hodžić govorio da sarađuje s Vladom FBiH i da je u kontaktu s premijerom u kontekstu izrade dozvola za uvoz i pisma namjere za nabavku respiratora.

Svjedok je također potvrdio da kada je Hodžić govorio da će "častiti" svoje ljude, nije pominjao imena.

Na pitanje državnog tužioca Mirze Hukeljića, Marić je kazao da je u aprilu 2020. godine od Fikreta Hodžića dobio dva pisma namjere, jedan za nabavku respiratora tipa HCV E003 , a drugi za respiratore tipa ACM 812 A. Drugo pismo Hodžić je mejlom dobio od Novalićeve sekretarice Bahre Džake i proslijedio ga preko Whatsappa Kristijanu Mariću.

  • Dolazak Kristijana Marića u Sud BiH

    Dolazak Kristijana Marića u Sud BiH

    Foto: B. Cerić


Odbrana je na ranijem pretresu prikazala komunikaciju Marića u grupi "Kristian" u kojoj je ispoljavao netrpeljivost prema Hodžiću, te je uz dijeljenje fotografija pištolja, Marić je navodio šta će sve uraditi " malinaru".

Svjedok je danas kazao da Hodžiću nikada nije lično prijetio te je naveo jednu situaciju u Mostaru u njegovom bivšem ugostiteljskom objektu u vrijeme kada je kasnila isporuka respiratora iz Kine, te je Marić morao zvati Kineze. Marić je danas izjavio da mu je Hodžić tada pokazivao svoj pištolj govoreći "Moramo to završiti, reci Kinezima da se to završi". 

Svjedok je izjavio da su mu prijetili i Sanja Lekić i Fikret Hodžić.

Nije prijavio prijetnje

Na pitanje Hodžićeve braniteljice Mirne Avdibegović, Marić je odgovorio da te prijetnje nije prijavljivao.

Odgovarajući na pitanja predsjedavjuće vijeća, sutkinje Džemile Begović, Kristijam Marić je potvrdio da je "Srebrena malina" uplatila Kinezima 30 miliona huana, što je prema riječima svjedoka oko 3,9 miliona eura. Novac je uplaćen putem korespondentnog računa u Beču.

Svjedok nije mogao pojasniti kako bi Sanja Lekić u tom slučaju mogla da preuzme razliku od 2,4 miliona eura. Kazao je da je bio dogovor da se isporuči za FBiH 100 respiratora, te da će se onda razgovarati od dodatnih 200 za 20 miliona maraka.  

Marić je potvrdio da je Sanja Lekić, kojoj je on pokušao pomoć da vrati dug Srbiji preko kupovine respiratora za FBiH, na kraju od Kineza dobila svojih 200 respiratora u maju 2020. godine.  

Nakon pretresa advokatica prvooptuženog Fadila Novalića, osvrnula se i na iskaz sa prošlog ročišta, na kome je odbrana dokazivala da je svjedok falsificirao pismo namjere, koristeći pečat i potpis premijera FBiH.

- O tome nisam pitala, jer je dokaz kojeg je predočila moja koleginica sam po sebi jasan, vidi se da se nesumnjivo radi o falsifikovanom dokumentu- rekla je Vidović.

Više o temi Afera Respiratori

NA VRH

Podijeli članak na