TRAGEDIJA

Stravična nesreća u Sloveniji: Planinar iz Hrvatske pao u provaliju od 300 metara i poginuo

Prema do sada prikupljenim informacijama, planinar se okliznuo na strmoj padini, pao sa više od 300 metara dubine i od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta

Planina na kojoj se dogodila nesreća. Ilustracija

E. T. / RTV SLO

15.1.2022

U planinskoj nesreći na predjelu Kamniškog sedla u Bosovoj grapi u Branima poginuo je 37-godišnji hrvatski planinar koji se okliznuo na strmoj padini i pao u provaliju duboku oko 300 metara, javlja slovenska televizija. 

Policijski službenici su o tragičnom događaju obaviješteni oko 12.30 sati, a prvo obavještenje o događaju pojavilo se na web stranici Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje oko podneva, saopšteno je iz Policijske uprave Ljubljana.

Nesreća se dogodila na području Kamniškog sedla ili u Bosovoj grapi u Brani. Prema do sada prikupljenim informacijama, planinar se okliznuo na strmoj padini, pao sa više od 300 metara dubine i od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta.

Penjao se u grupi sa još osam hrvatskih planinara, opremljenih penjačkom opremom. Ostali u incidentu nisu povrijeđeni.

Na licu mjesta intervenisala je gorska služba spašavanja i helikopter, koji su preminulog i grupu prevezli nazad u dolinu.

Prema dosadašnjim informacijama, nema sumnje da je izvršeno krivično djelo, a policija nastavlja prikupljanje obavještenja o svim okolnostima, o čemu će biti prijavljen nadležno javno tužilaštvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.