SUD BIH

Sena Hamzabegović oslobođena optužbe za finansiranje terorističkih aktivnosti

Te organizacije su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka

Sena Hamzabegović. BIRN

N. Aj.

17.1.2022

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao presudu u predmetu Sena Hamzabegović, kojom je optužena Hamzabegović oslobođena optužbe da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti.

Optužena Sena Hamzabegović oslobođena je optužbe da je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku iako je znala da se navedena lica bore na strani Islamske države (ISIL-a), te da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim grupama i organizacijama.

Te organizacije su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.