ZAVRŠNE RIJEČI

Cviki uoči presude: Bili smo prijatelji, da ga mogu vratiti, vratio bih ga, ali neću plakati kao neki

Optužba smatra da je Radić ubijen s direktnim umišljajem, odbrana da je riječ o ubistvu namah

Josip Cvitanović Cviki u sudnici. Avaz

Piše: M. Smajkić

18.1.2022

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas su iznesene završne riječi optužbe i odbrane u predmetu protiv optuženog Josipa Cvitanovića Cvikija (47) koji je 9.novembra 2020.godine hicima iz automatske puške u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61) osuđenog ratnog zločinca. Objava presude je zakazana za sutra.

Tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Željko Rezo je istaknuo da je u dokaznom postupku jasno utvrđeno to da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistvo u stjecaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

On je posebno podsjetio na svjedočenja Radićeve supruge i kćerki, pogotovo, Sare koja je vidjela optuženog da puca u njenog tatu i koja je jasno i detaljno opisala na koji način je optuženi ubio njenog oca.

Rezo je naglasio da je optuženi s direktnim umišljajem Radića lišio života, bez obzira na to što je, kako je naveo, neuropsihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je optuženi u trenutku počinjenja krivičnog djela bio bitno smanjeno neuračunljiv.

Radi se o osobi , nastavio je, koja je vojno lice, koja je odlikovana i koja ima čin pukovnika, a već je počinio ovakva djela, odnosno, ubistvo i dva pokušaja ubistva i to s vatrenim oružjem.

 Rezo je zatražio da se Cvitanović kazni u skladu sa Zakonom te da se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti na strani optuženog, jer, olakšavajućih nije bilo.Pogotovo, zatražio je da se uzme u obzir to da optuženi tokom pretresa nije pokazao, kako je iznio, ni trunku kajanja za ono što je učinio.


Optuženi dobiva batine

S druge strane, advokat optuženog Semir Kajtaz je kazao kako na osnovu prezentiranih dokaza, od kojih većina, kako je naveo, nije prikupljena zakonski, prozilazi to da je riječ o ubistvu namah.

I iz dokaza Tužilaštva, kazao je, vidljivo je da je ubistvu  prethodio fizički sukob u kojem je Cvitanović zadobio teške tjelesne ozljede, a zbog čega je bio u stanju teške razdražljivosti.

Također, naveo je kako je Cvitanović sa oštećenim pokušavao duže vrijeme ostvariti kontakt, kako su to i svjedoci navodili i „umjesto da mu se problem riješi makar i lažnim obećanjima, optuženi dobiva batine“.

 I Kajtaz se osvrnuo na nalaz vještaka neuropsihijatara u vezi bitne smanjene neuračunljivosti njegovog branjenika te naglasio da svi elementi pokazuju da je riječ o ubistvu namah.

Rekao je  i da oružje kojim je počinjeno ubistvo nikada nije pronađeno te da krivično djelo nije urađeno na način kako je to opisano u optužnici i zatražio da se ne usvoji kvalifikacija direktni umišljaj. Od olakšavajućih okolnosti za svog klijenta je naveo da je učesnik rata, višestruko odlikovan te da je 80-postotni invalid.



Odlikovan od Franje Tuđmana

Sudskom vijeću kojim predsjedava Marin Zadrić obratio se na kraju i Cvitanović kazavši da se u potpunosti slaže sa svojim advokatom. Tužioca je pak ispravio, rekavši da on nije pukovnik već poručnik odlikovan od Franje Tuđmana.

- Ruku na srce, iskreno mi je žao zbog nemilog događaja. Bili smo prijatelji. Da ga mogu vratiti, vratio bih ga. Nije se trebalo desiti, ali neću plakati kao neki. Ovo je od srca, iskreno mi je žao. Ako sam bio naporan, nemojte mi zamjeriti, kljukaju me tamo (u pritvorskoj jedinici KPZ-u Mostar op.a.) raznim bobama - rekao je Cvitanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.