PRIZNAO SVE

Belivukov nasmijani koljač propjevao: Lalić izdao vođe klana, ali nije uspio da dobije status svjedoka-okrivljenog

On na optužnici, koja broji tridesetak imena, zauzima visoko peto mjesto

Belivuk i Lalić. Arhiv

Novosti.rs

20.1.2022

Srđan Lalić (36), jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pokušao je da dobije povlašteni status i spasi se najstrože kazne, ali u tome nije uspio, prenose Novosti.rs

Bez obzira na to što je opisao sve zločine kriminalne grupe, u kojima je i sam učestvovao, i detaljno pružio podatke o njihovom funkcionisanju, njegov zahtjev da se domogne pozicije svjedoka-okrivljenog je odbijen.

Okrivljeni Lalić je, prema nezvaničnim saznanjima, od samog početka slao signale da je spreman na saradnju sa policijom i tužilaštvom. Poslije hapšenja, početkom februara prošle godine, u prvom trenutku je odbijao da odgovara na pitanja, ali čim su stigli prvi dokazi, dobavljeni preko zaštićene aplikacije "Sky", odlučio je da progovori, prenosi list.

Krivična djela udruživanje, pet teških ubistava, otmica i nelegalno držanje oružja

- Ovaj pripadnik grupe je dao sve od sebe da se zaštiti - kaže sagovornik Novosti i dodaje:

- Naveo je da je sve radio po nalozima Belivuka i Miljkovića i da nije smio da im se suprotstavi, jer ih se plašio. Detaljno je opisao hijerarhiju i ko je šta radio, kako se ponašao, ko je naređivao i smišljao monstruoznosti. Ispričao je i razloge otmica i brutalnih likvidacija. Govorio je i o saradnicima iz policije, ali i drugih državnih organa.

- Lalić se tereti da je počinio krivična djela udruživanje, pet teških ubistava, otmicu i nelegalno držanje oružja - ističe izvor blizak istrazi.

- Bez obzira na to što je pokazao da je spreman na saradnju, jer je ispričao i više nego što su ga pitali, tužilaštvo je smatralo da ima dovoljno dokaza i bez njegovog svjedočenja. Smatra se da zločini, za koje se tereti, zahtjevaju adekvatnu kaznu, a ne povlastice. On je, poslije svega, izrazio i kajanje.

Kuća u Ritopeku gdje su mučili i ubijali žrtve. Oliver Bunić/RAS SRBIJA

Lalićev osmijeh nikoga nije ostavio ravnodušnim

Istragom je utvrđeno, zahvaljujući dokazima koji su prikupljeni, posebno na osnovu fotografija koje su preuzete sa aplikacije "Sky", da je Lalić učestvovao u ubistvima Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića Goksija. On je, također, u ovoj kriminalnoj grupi bio zadužen i za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa pomenutom aplikacijom.

Bez obzira na sva zlodjela za koja se sumnja da ih je počinio, javnost je zgrozila fotografija koja je "skinuta" sa aplikacije "Sky". Na njoj se vide Veljko Belivuk, Lalić i izmrcvarena žrtva. Lalićev osmijeh nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U optužnici se navodi da su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, žrtve kidnapovali, a potom ih prebacivali u "klanicu", kako su zvali kuću smrti u Ritopeku, gdje su ubijani ljudi. Žrtve su klali i davili, ali i usmrćivali udarcima u glavu.

Srđan Lalić se našao i na krivičnoj prijavi za otmicu i ubistvo Nikole Mitića (33). To je šesta žrtva za čiju smrt su prikupljeni dokazi. On je otet na Dedinju, ispred ambasade SAD, a potom prebačen u prostorije ove kriminalne grupe na stadionu u Humskoj, gdje su ga mučili.

Kako tvrdi tužilac, pored fizičkog maltretiranja Mitića, Lalić se pozabavio i brisanjem video-zapisa sa stadiona, na kojima je bio zabilježen ulazak žrtve u njihovu "bazu". Belivuk i Miljković su, zatim, donijeli odluku da se pretučeni Mitić prebaci u vikendicu u Ritopeku i tamo ubije. Okrivljeni Miloš Budimir, Lalić i Dejan Tešić odvezli su žrtvu u Ritopek.

- Na osnovu uputstava i naredbi Belivuka i Miljkovića, koje su slali preko "Skya", Mitiću su najprije, u njihovoj "klanici", kako su nazivali skrivenu prostoriju u garaži, odsjekli prst na nozi, potom su ga davili, a na kraju zaklali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.