KONJEVIĆ U NJEMAČKOJ

Slučaj "Dženan Memić": Svjedok Tarik Hošić rekao da nikada nije dobio nalog za izuzimanje snimka kamera sa kuće Šerifa Konjevića

Hasan Dupovac od Vahidina Memića tražio da vidi pojavljuje li se Renault Clio na snimku videonadzora kuvajtske ambasade

Dolazak Muriza i Arijane Memić te optuženih jutros na Sud BiH. E. Trako

Piše: B. C.

27.1.2022

Saslušanjem trojice svjedoka danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju "Dženan Memić", nastavljeno suđenje Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Oni se terete da su organizirali grupu radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji, općina Ilidža usljed kojih je 15. februara iste godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Tarik Hošić koji ima svoju privatnu firmu za prodaju sigurnosnih sistema, servisirao je videonadzor na kući pjevača Šerifa Konjevića u Velikoj aleji. Konjević ga je pozvao da dođe kako bi policija izuzela snimak, a pred njegovom kućom je zatekao tri policajca, jedan je bio u vozilu, a dvojica, od kojih je jedan bio činovan, bili su u unutrašnjosti.


Policajac iza leđa mi je sugerisao šta će se pregledati

Hošić je pojasnio da na kući Šerifa Konjevića ima velika kamera, te dvije kamere, okrenute jedna prema drugoj koje prate ulaz i izlaz u Velikoj aleji.

U maloj prostoriji gdje je bila centralna jedinica, njemu je iza leđa stajao policajac i nije vidio da li je to bio onaj sa činovima.

- Policajac iza leđa mi je sugerisao šta će se pregledati, predmet interesovanja bio je kombi - kazao je Hošić.

Pregledali su snimak, i kako je svjedok izjavio, suzili su pretragu na dva vozila Golf 2 i kombi za kojeg se nije mogla utvrditi boja, mogla je biti, plava, tamno zelena ili crna.

Policajac mu je sugerirao da je bilo oštećenja na faru kombija, ali Hošić je kazao da se na kombiju nisu mogla utvrditi oštećenja. Pojasnio je da zbog prelamanja svjetlosti farova nije isto kada je far razbijen ili je staklo cijelo. Refleksija svjetla je drugačija kada je staklena površina uništena.

Hošić je potvrdio da je isječen dio od pola sata snimka i da je presnimljen na USB koji je donio Vahidin Memić. Svjedok je rekao da je USB predat Memiću, a on da ga je dao policiji.

Sve to dešavalo se dan poslije događaja u Velikoj aleji, kazao je svjedok te pojasnio da je pitao policajce imaju li nalog Suda za izuzimanje snimka na šta mu je policajac s činovima odgovorio da tužilac radi na tome i da se ne brine. 

Nalog, kazao je Hošić, nikada nije dobio.

Na pitanje advokata Edina Gačanovića koji zastupa Hasana Dupovca, svjedok je ponovio da mu memorija govori da je USB dao Vahidinu koji ga je dao policiji. Na konstataciju advokata da je neki drugi dan urađeno skidanje snimka i da se to nije desilo 9. februara, jer je tada bio na području Zeničko-dobojskog kantona, svjedok je rekao da ga ne mogu vezati za datum jer ga se ne sjeća.


Vjerovao sam tim policijskim službenicima

Vahidin Memić je 9 . februara 2016 godine otišao u Veliku aleju da vidi mjesto stradanja rođaka Dženana Memića. Ispred kuće Šerifa Konjevića kojeg je poznavao zatekao je policajce među kojima je bio Amel Serdarević kojeg je poznavao. On mu je rekao da su došli da pregledaju snimak i da je tu Tarik Hošić, školski drug Vahidina Memića koji treba da skine videozapis. 

Memić je potvrdio da je donio USB.

Svjedok je tada radio u zaštitarskoj agenciji koja je obezbjeđivala kuvajtsku ambasadu u Velikoj aleji, predložio je da pregleda snimke, nakon čega je otišao. Nakon što je ambasador dao odobrenje za skidanje snimka, on je skinut na CD.

Nakon dva dana nazvao ga je Hasan Dupovac i predstvaio mu se rekavši da je šef Odsjeka za saobraćajne istrage. Dupovac mu je kazao da će se zauzeti da se slučaj riješi, te mu je rekao da mu se javi ukoliko bude imao informnacija ili im zatreba bilo kakva pomoć.

U subotu dok su svi čekali šta će se desiti s Dženanom koji je tada još bio u bolnici, nazvao ga je Dupovac i pitao je li pregledao snimak videonazora sa kuvajtske rezidencije.

- Rekao sam da nisam pregledao snimak, ali da ću uzeti CD i da ću ga donijeti u policiju da ga zajedno pregledamo na šta je on rekao: „Ne, ne, ne dolazi nipošto, pregledaj snimak i javi da li se pojavljuje Renault Clio“. Vjerovao sam tim policijskim službenicima da rade svoj posao i da trebaju da stanu na stranu pravde, bilo mi je čudno što je rekao da ne dolazim - kazao je Memić.


Ponudio pomoć u rasvjetljavanju događaja

Svjedok je potvrdio da se na snimku pojavljuju VW kombi, Golf i Buba, ali se nije pojavljivao Renault Clio. U zaštitarskoj agenciji je CD stajao desetak dana kada je Memića nazvala inspektorica Sanela koja je kasnije i preuzela snimku. Ona mu je kazala da, prema uputama šefa, neće donositi nalog o izuzimanju već da će to naknadno uraditi ako nađu nešto interesantno. Memić nikada nije dobio dokument o predaji snimka.

Policajac Amel Serdarević objasnio je da njegovi roditelji žive u blizini imanja porodice Memić i da je poznavao rahmetli Dženana Memića, te je Hasanu Dupovcu ponudio svoju pomoć u rasvjetljavanju događaja. Također mu je rekao da poznaje Šerifa Konjevića i da pretpostavlja da ima videonazor. Nakon toga mu je rečeno da ode do kuće Konjevića gdje je 9. februara 2016. godine otišao sa zaštićenim svjedokom M6. Bio je u kontaktu s Dupovcem koji mu je rekao da ništa ne skidaju jer za to postoje propisi.

Serdarević je potvrdio da su u kuću Konjevića ušli Tarik Hošić i Hasan Dupovac gdje su se zadržali dvadesetak minuta, dok je on bio ispred u blizini zajedno sa M6. Svjedok je kazao da nikakvu naredbu Suda nije vidio.

Na konstataciju advokata Gačanovića da je prije njih bila tamo još jedna patrola, Serdarević je kazao da se toga ne sjeća. Odbranu je interesiralo je li kasnije razgovarao s Dupovcem, a Serdarević je potvrdio da su razgovarali i da mu je optuženi rekao da ako bude pozivan bilo kojom prilikom, da kaže samo istinu.

Šerif Konjević danas nije ispitivan jer se nalazi u Njemačkoj, a nastavak suđenja zakazan je za 3. februar. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.