GRANIČNA POLICIJA BIH

Strava u Sarajevu: Pakistanci seksualno eksploatisali maloljetnike

Policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe

E. Ć.

Pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve kaznenog djela „Trgovina ljudima”

Foto: Ilustracija


Policijski službenici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH su, zajedno s Postrojbom za podršku i kontrolu Istok i Službom za poslove sa strancima, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti došli do saznanja da je od strane više osoba, državljana Pakistana, na štetu drugih maloljetnih osoba koje se nalaze u prihvatnom centru u Blažuju, počinjeno kazneno djelo „Međunarodna trgovina ljudima“ (seksualnom eksploatacijom), o čemu je obaviješteno Tužiteljstvo BiH.

Privedena dva Pakistanca

Postupajući pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, 26. siječnja 2022. godine, policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe, državljani Pakistana (iz reda migrantske populacije), do službenih prostorija Granične policije BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela „Međunarodna trgovina ljudima”.

  • Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije

    Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije

    Foto: Avaz


Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH.

Istog dana, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve kaznenog djela „Trgovina ljudima”, koje će biti smještena u sigurnu kuću do okončanja postupka.

Žrtve će biti smještene u sigurnu kuću

Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima te naglasio kako je Granična policija BiH uz sve probleme s kojima se svakodnevno susreće, u nedostatku ljudskih resursa i borbe protiv nezakonitih migracija, prva agencija koja je identificirala prve krijumčare među migrantskom populacijom, a ovim aktivnostima otkrila i trgovce ljudima među migrantskom populacijom, čime je još jednom iskazana jasna opredijeljenost Granična policije BiH u borbi protiv svih oblika kriminala.

Više o temi Granična policija BiH

NA VRH

Podijeli članak na