GRANIČNA POLICIJA BIH

Strava u Sarajevu: Pakistanci seksualno eksploatisali maloljetnike

Policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe

Pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve kaznenog djela „Trgovina ljudima”. Ilustracija

E. Ć.

27.1.2022

Policijski službenici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH su, zajedno s Postrojbom za podršku i kontrolu Istok i Službom za poslove sa strancima, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti došli do saznanja da je od strane više osoba, državljana Pakistana, na štetu drugih maloljetnih osoba koje se nalaze u prihvatnom centru u Blažuju, počinjeno kazneno djelo „Međunarodna trgovina ljudima“ (seksualnom eksploatacijom), o čemu je obaviješteno Tužiteljstvo BiH.



Privedena dva Pakistanca

Postupajući pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, 26. siječnja 2022. godine, policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe, državljani Pakistana (iz reda migrantske populacije), do službenih prostorija Granične policije BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela „Međunarodna trgovina ljudima”.


Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije. Avaz

Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH.

Istog dana, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve kaznenog djela „Trgovina ljudima”, koje će biti smještena u sigurnu kuću do okončanja postupka.

Žrtve će biti smještene u sigurnu kuću

Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima te naglasio kako je Granična policija BiH uz sve probleme s kojima se svakodnevno susreće, u nedostatku ljudskih resursa i borbe protiv nezakonitih migracija, prva agencija koja je identificirala prve krijumčare među migrantskom populacijom, a ovim aktivnostima otkrila i trgovce ljudima među migrantskom populacijom, čime je još jednom iskazana jasna opredijeljenost Granična policije BiH u borbi protiv svih oblika kriminala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.