ŠOKANTNI DETALJI

Video / Slučaj "Dženan Memić", svjedok: Rekao sam Hasanu Dupovcu da ću donijeti snimak u policiju, na što mi je on odgovorio "Ne, ne, ne dolazi nipošto"

Vjerovao sam tim policijskim službenicima da rade svoj posao i da trebaju da stanu na stranu pravde, bilo mi je čudno što je rekao da ne dolazim, kazao je Vahidin Memić

Piše: B. Cerić

27.1.2022

Saslušanjem trojice svjedoka danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju "Dženan Memić", nastavljeno suđenje Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Oni se terete da su organizirali grupu radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji, općina Ilidža usljed kojih je 15. februara iste godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.


Između ostalog, danas je na Sudu BiH svjedočio i Vahidin Memić. On je 9 . februara 2016 godine otišao u Veliku aleju da vidi mjesto stradanja rođaka Dženana Memića. Ispred kuće Šerifa Konjevića kojeg je poznavao zatekao je policajce među kojima je bio Amel Serdarević kojeg je poznavao. On mu je rekao da su došli da pregledaju snimak i da je tu Tarik Hošić, školski drug Vahidina Memića koji treba da skine videozapis.


Dupovac mu je kazao da će se zauzeti da se slučaj riješi

Memić je potvrdio da je donio USB.

Svjedok je tada radio u zaštitarskoj agenciji koja je obezbjeđivala kuvajtsku ambasadu u Velikoj aleji, predložio je da pregleda snimke, nakon čega je otišao. Nakon što je ambasador dao odobrenje za skidanje snimka, on je skinut na CD.

Nakon dva dana nazvao ga je Hasan Dupovac i predstavio mu se rekavši da je šef Odsjeka za saobraćajne istrage. Dupovac mu je kazao da će se zauzeti da se slučaj riješi, te mu je rekao da mu se javi ukoliko bude imao informnacija ili im zatreba bilo kakva pomoć.


Vjerovao sam tim policijskim službenicima

U subotu dok su svi čekali šta će se desiti s Dženanom koji je tada još bio u bolnici, nazvao ga je Dupovac i pitao je li pregledao snimak videonazora sa kuvajtske rezidencije.

- Rekao sam da nisam pregledao snimak, ali da ću uzeti CD i da ću ga donijeti u policiju da ga zajedno pregledamo na šta je on rekao: „Ne, ne, ne dolazi nipošto, pregledaj snimak i javi da li se pojavljuje Renault Clio“. Vjerovao sam tim policijskim službenicima da rade svoj posao i da trebaju da stanu na stranu pravde, bilo mi je čudno što je rekao da ne dolazim - kazao je Memić.

Pogledajte video iz sudnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.