ODAVANJE SLUŽBENE TAJNE

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio optužnicu protiv federalnog zastupnika Asima Kambera

Kamber je objavio četiri transkripta SIPA-e koje je ova policijska agencija obezbijedila tokom posebnih istražnih radnji u krivičnom predmetu protiv čelnika krajiških "Šuma", a da ti transkripti u tom trenutku još nisu bili korišteni u sudskom postup

Asim Kamber. Arhiv

Press media

28.1.2022

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv federalnog zastupnika Asima Kambera iz Sanskog Mosta za produženo krivično djelo Odavanje službene tajne, prenosi Press media.

Optužnica je podignuta na osnovu člana 338 stav 2. u vezi sa stavom 1. i u vezi sa članom 55. KZ FBiH.

Istragu u ovom krivičnom predmetu vodilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona od 2018.godine i ona je okončana optužnim prijedlogom.

U narednom periodu uslijedit će ročište na kome će se optuženi Kamber izjasniti o krivici.

Iako je optužnica potvrđena prije dvije sedmice, zanimljivo, nema je na službenoj stranici Tužilaštva USK.

Objavio transkripte

Kako se navodi, iako nisu uspjeli da dobiju tekst optužnice niti obrazloženje sudije za prethodni postupak o njenom potvrđivanju, ali potpuno je jasno da se federalni zastupnik Kamber sumnjiči za objavu transkripata na svom blogu i na portalu inmedia.ba koje je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prikupljala u istrazi Tužilaštva USK u krivičnom predmetu "Šume", odnosno protiv bivšeg direktora ŠPD “Unsko-sanske šume“ Đevada Muslimovića i petorice njegovih saradnika iz ovog javnog preduzeća.

Kamber je objavio četiri transkripta SIPA-e koje je ova policijska agencija obezbijedila tokom posebnih istražnih radnji u krivičnom predmetu protiv čelnika krajiških "Šuma", a da ti transkripti u tom trenutku još nisu bili korišteni u sudskom postupku.

Po nalogu Tužilaštva USK i po rješenju Općinskog suda u Sanskom Mostu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK su 15. maja 2018. godine izvršili pretres stana Asima Kambera na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu i porodične kuće Kamberovih u naselju Pobriježje radi pronalaženja dokaza vezanih za objavu pomenutih transkripata. Policija je tom prilikom odnijela veći broj CD-ova, stikova, računarske tehnike...

Istovremeno u Policijsku stanicu u Sanskom Mostu privedeni su administrator Kamberovog portala A.B. student Fakulteta informacionih tehnologija i Mirza Kamber, vlasnik portala inmedia.ba, sin federalnog zastupnika Asima Kambera. Obojica su bliski saradnici optuženog Kambera a portal inmedia.ba redovito je objavljivao tzv. Kamberove kolumne.

Istraga ni do danas nije okončana

Asim Kamber je 15. maja 2018. godine pobjegao iz grada sa svojim tadašnjim stranačkim vozačem iz straha od hapšenja.

Također je prije toga ugašena stranica asimkamber.com sa navodnim obrazloženje da su je srušili hakeri iz Slovenije, te da se nastoji „podići stranicu“. No prejaka je bila koincidencija sa objavljenim transkriptima i „iznenadnim“ padom stranice.

Obzirom da se u optužnici protiv Asima Kambera pominje i član 55 KZ FBiH,a radi se o produženom krivičnom djelu opravdano se može pretpostaviti da je optužnicom obuhvaćen i slučaj objave fotografije istražitelja MUP USK Jusufa Mešića i Admira Hadžipašića, bivšeg političara i prvoosumnjičenog u krivičnom predmetu „Pero“ koja je 17.decembra 2019. godine objavljena na stranici asimkamber.com u tekstu „Zavjera“, ali je ta fotografija brzo uklonjena. Kasnije se pojavila na Facebook stranici „Istina o bosanskim političarima“. Pomenuta fotografija je dio istrage u predmetu „Pero“ koju Tužilaštvo USK provodi zajedno sa SIPA-om, a istraga ni do danas nije okončana.

Fotografija iz istrage u predmetu “Pero”: Istražitelj Mešić i osumnjičeni Hadžipašić u jednom bihaćkom ugostiteljskom objektu. Press media

Protiv Asima Kambera dvoje njegovih stranačkih suradnika Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi sa izbornom krađom 2018. godine.

Asim Kamber je bivši dugogodišnji predsjednik SDA Sanski Most, član Glavnog odbora SDA BiH i federalni zastupnik u mandatu 2018-2022. Od 1996.godine neprestano je na budžetima USK i FBiH u zakonodavnoj vlasti.

Šta piše u zakonu

U članu 388 piše:

Odavanje službene tajne

(1) Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja neovlašćeno drugome saopći, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji su službena tajna, ili koja pribavlja takve podatke s ciljem da ih preda neovlašćenoj osobi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se i osoba koja s ciljem da neovlašćeno upotrijebi takve podatke nezakonito iskoristi podatke koji se čuvaju kao službena tajna, ili osoba koja bez odobrenja te podatke objavi.

Član 55

Produženo krivično djelo

(1) Odredbe ovog zakona o stjecaju krivičnih djela neće se primijeniti kad učinitelj učini produženo krivično djelo.

(2) Produženo krivično djelo je učinjeno kad je učinitelj s namjerom učinio više istih ili istovrsnih krivičnih djela koja, s obzirom na način učinjenja, njihovu vremensku povezanost i druge stvarne okolnosti koje ih povezuju čine jedinstvenu cjelinu, prenosi Press media.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.