SUD BIH

Afera "Respiratori": Vještak dr. Ismet Suljević ponovio da se respirator ne može koristiti u intenzivnoj njezi

Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna respiratoru Evita XL proizvođača "Drager", kazao je Suljević

Novalić i Solak po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

2.2.2022

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, danas je u Sudu BiH tokom unakrsnog ispitivanje vještaka dr. Ismeta  Suljevića, optuženi Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" imao za vještaka samo jedno pitanje, jesu li uvezeni respiratori tipa ACM 812 A invazivni, kako je to u uputstvu naveo proizvođač?

Vještak je ponovio da se respirator ne može koristiti za intenzivnu njegu, već samo za kratku upotrebu.


Ispitivao upotrebnu vrijednost respiratora

- Ne prihvatam da je ovo invazivna mašina za duže liječenje pacijenata u intenzivnoj njezi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije dala samo jedan parametar za određivanje invazivnosti, već desetine. Upotrebna vrijednost je daleko od upotrebe za invazivnu njegu. Pet posto je invazivan, a 95 posto neinvenzivan - kazao je vještak.

Na pitanje Hodžića koji je motiv vještaka, da i pored svih relevantnih stručnjaka koji su rekli da je invanzivan, vještak ne želi to da kaže.

- Motiv ne postoji. Govorim samo na osnovu nauke, ovdje govorim istinu. Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna respiratoru Evita XL proizvođača "Drager" - kazao je vještak, koji je do penzije radio na Klinici na anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović pitala je vještaka da li je u toku vještačenja direktno primjenjivao respiratore na pacijentima, na što je odgovorio da nije bilo potrebe, te da je samo ispitivao upotrebnu vrijednost respiratora. Na pitanje kako je odredio da li je to invazivni respirator, vještak je kazao da je nauka anesteziologija odredila da postoji invazivna i neinvazivna ventilacija.

Vještak je pomenuo situaciju kada intubirani pacijent ne diše, te da aparat u tom trenutku obavlja invazivnu respiraciju. Kazao je da je proizvođač napisao u upustvu za upotrebu da je ventilator za transport i akutne intervencije. Na pitanje Avdibegović, potvrdio je da nije kontaktirao proizvođača, jer nije bilo potrebe.

Na pitanje zašto se vještak nije pozvao na tehničke specifikacije, Suljević je kazao da je u kutijama našao user manuel (upustvo za upotrebu, op. a,) na koji se referirao, budući da su vrlo slični.

Korišteni u Privremenom respiratornom centru

- Na strani 14 user manuela, nalazi se podatak koji daje sumnju u proizvođača, a odnosi se na osjetljivost prekidača u kojima su navedena odstupanja pritiska. Navedena je mogućnost greške plus - minus 50 kilopaskala. Ovo je toliki pritisak, da kad ga vidim, ja bježim od takve mašine. Ne mogu da vjerujem da je kompanija napravila tako veliki propust, to su velika odstupanja - kazao je vještak.

Upravo su ova objašnjenja vještaka bila povod Fadilu Novaliću koji ga je pitao, da li je moguće da su proizvođači napravili grešku  u mjernim jedinicama za pritisak te zamijenili paskal i kilopaskal, te je kilopaskale pretvorio u atmosfere?!

- 50 kilopaskala nije vrijednost od 50 atmosfera, žao mi je što inžinjer to ne zna. Pritisak od 50 atmosfera može srušiti ovu zgradu - kazao je dr. Suljević koji je ranije naveo da ga je zbunio taj podatak koji je naveo proizvođač.

Tužilac Mirza Hukeljić je tražio od vještaka da objasni da li se PEEP ventil koristi za liječenje pacijenata koji su oboljeli od plućnih bolesti koji su slični oboljenjima koje prouzrokuje koronavirus, na što je vještak odgovorio da je liječio više od 1.000 takvih pacijenata, a da ovaj aparat nije za svrhu liječenja posljedica COVID-a.

Na pitanje je li imao saznanja da se sporni respirator koristio na pacijentima, vještak je kazao da ima saznanja da su korišteni u Privremenom respiratornom centru.

Nakon što je Fahrudin Solak vještaku pokazao fotografiju za koju je rekao da je na njoj respirator ACM 812 A sa PEEP ventilom, Suljević je kazao da postoje slični instrumenti u setovima koji dođu uz respirator, te da se u uputstvu pominje ovaj ventil, ali s malim pritiskom, dok je za intenzivnu njegu potreban veći pritisak.

Danas je saslušan i Nedim Kereš radnik špediterske firme koja je obavila carinjenje 80 respiratora koji su stigli na sarajevski aerodrom. Prema njegovim riječima naknadno su među dokumenta uvršteni faktura i originalna saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Na fakturi je bio cjelokupni iznos za 100 respiratora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.