SUD BIH

Slučaj "Dženan Memić": Svjedok Mirhan Bešlija potvrdio da je dio snimka videonadzora hotela "Crystal" namjerno izbrisan

Hitna je oko 22.44 sati upućena u Veliku Aleju gdje su stigli u 22.52 i zatekli žensku osobu koja je sjedila na gepeku

Alisa Mutap po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: Borka Cerić

3.2.2022

Sve upućuje da je dio snimka videonadzora hotela "Crystal" na Ilidži namjerno izbrisan, izjavio je Mirhan Bešlija iz Odjela za forenziku MUP-a Kantona Sarajevo danas u Sudu BiH u nastavku suđenja Alisi Mutap-Ramić, njenom ocu Zjadu Mutapu i još tri osobe koje su optužene za prikrivanje i zataškavanje ubistva mladića Dženana Memića 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Na optuženičkoj klupi su i policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, kao i Muamer Ožegović, radnik hotela “Crystal”.

Svjedok Bešlija danas je potvrdio da su on i kolega Elmedin Konaković u petak 19. februara 2016. godine po nalogu pretpostavljenih, došli u Hotel "Crystal" da izuzmu snimke vanjske kamere koje su policajci Ermin Mehmedagić i Admir Šalaka ranije utvrdili da postoje. 


Primijetio sam nešto neobično

Spominjalo se neko vozilo koje ide u kontrasmjeru. Bešlija je kazao da ih je dočekao portir Muamer (Ožegović, op. a.) koji je bio ljubazan i pokazao im gdje se nalazi videonadzor.

Bešlija je kazao da u momentu kada je ubacio stik i počeo sa skidanjem, nestalo struje, a što je bilo prvi put u njegovoj karijeri da se takvo nešto desi. On i kolega su čekali, ali im je rečeno da je u pitanju veći kvar, odnosno da je presječen kabal i da je cijeli kvart ostao bez struje. Tog dana nisu izuzeli voideosnimak, a Muameru su kazali da ih obavijesti, ukoliko struja dođe. U ponedjeljak 22. februara, oni ponovo odlaze u "Crystal" i Bešlija je ponovo pristupio izuzimanju snimaka videonadzora.

- U tom momentu primijetio sam nešto neobično, nisam mogao da unesem parametre za izuzimanje vodeonadzora identične koje sam bez problema unio u petak - kazao je Bešlija.

Utvrdio je da na snimku nedostaje dio od nekog sata 8. februara do određenog sata 11. februara 2016. Svjedok je pojasnio da je videonazor u hotelu bio takav da je svako mogao imati pristup te da je bio jednostavan i za rukovanje. Takva vrsta videonadzora ne briše nego preslojava starije zapise. On je sa svojim kolegama predložio da se videonadzor izuzme i sa drugim kolegom je izvršio naknadno vještačenje kojim su utvrdili da je u pitanju namjerno brisanje, te da je malo vjerovatno da se to moglo desiti usljed naglog nestanka struje.

Na pitanje sudije Branka Perića, Bešlija je kazao da je upoznao Muamera Budnju koji se pojavio u hotelu kao odgovorna osoba da stavi potpis na zahtjev za izuzimanje videonadzora.

Danas je svjedočio svjedočio i Emir Mehmedagić, inspektor iz Odjela za krvne i seksualne delikte MUP-a Knatona Sarajevo, koji je na početku potvrdio da je u srodstvu s optuženim Hasanom Dupovcem. Njegov odjel uključio se u istragu kada je došlo do prekvalifikacije krivičnog djela u ubistvo. On i kolega Admir Šalaka pregledali su videonadzore na džamiji u Lužanima, piceriji "Ilidžis", hotelu Crystal" i objektu "Casa Grande". Videonadzor s kuće Šerifa Konjevića nisu gledali jer je on ranije izuzet, a uposlenici kuvajtske ambasade su sami dostavili snimak.

Odgovarajući na pitanje advokata Selmana Zijadića, koji zastupa Muamera Ožegovića, Mehmedagić je kazao da je vidio snimak na hotelu Crystal" te da se jedno vozilo kretalo i ljudi šetali. Kazao je da je snimka nejasna, da nema rezolucije jer je udaljenost velika.


Ispod drveta je bilo muško tijelo bez svijesti

Mehmedagić je, inače, kazao da su tražili vještačenje tragova krvi pronađenih na licu mjesta i da je većina pripadala Alisi Mutap, a krv Dženana Memića je nađena na mjestu gdje je ležao, treće osobe po tim tragovima nije bilo. Također, kazao je da je na njihov zahtjev vještak Nijaz Smajić spojio dijelove komada stakla te da je tada dobio žmigavac kombija VWT4. Istraga je vođena u više pravaca, a kombi je bio jedan od njih. Potvrdio je da je prisustvovao vještačenju vozila Renault Clio.

Doktorica Amela Ahmić iz Klinike za urgentnu medicinu KCUS-a bila je dežurna kada su u KUM dovezeni Dženan Memić i Alisa Mutap. Mladić je bio bez svijesti i imao je povrede glave, a doktorica se ne sjeća da li je imao druge povrede. Pozvan je zbog toga dežurni neurohirurg dr. Alija Čeljo , te je Dženan prebačen na intenzivnu njegu Neurohirurgije. 

Potvrdila je da je ženska osoba bila svjesna i komunikativna i da je nakon pregleda otpuštena. Klinika kod svjesnih pacijenata ne izuzima odjeću. Kod ženskih pacijenata policajci ne izuzimaju garderobu.

Šejla Brković - Jusufbegović, doktorica Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazala je da je 8. februara 2016. bila dežurna na punktu Ilidža, te su bili na intervenciji u Vlakovu kada ih je dežurni dispečer obavijestio da idu u Veliku aleju u kojoj je bila saobraćajna nesreća i da je povrijeđena ženska osoba. Oko 22.44 sati u upućeni u Veliku Aleju gdje su stigli u 22.52 i zatekli žensku osobu koja je sjedila na gepeku. Kada su prišli, policajac im je rekao da ima još jedna osoba teško povrijeđena.

- Ispod drveta je bilo muško tijelo bez svijesti na lijevom boku i imao je puls. U 22.53. smo javili da nam treba pomoć. Prebacili smo ga u kardiomobil. Nismo zapazili vidljive lomove, bila je povreda glave lijeve sljepoočnice što je bilo upečatljivo i ogrebotina na šaci. Vidjeli smo da je pacijent kritičan i pokušali smo da ga stabilizujemo. Krenuli smo u brzi transport u KUM i javili da se obavijeste. U 23 sata krećemo prema KUM-u i tamo dolazimo u 23.14 sati. Bio je prikopčan na monitoru, infuzija je tekla - izjavila je doktorica Brković- Jusufbegović.

Doktor Amar Kadrić je bio u drugoj ekipi Hitne pomoći koja je iz Saraj polja došla u Veliku aleju. On je kazao da su zatekli žensku osobu i da je bila svjesna i prepadnuta ali da je davala odgovore na sva pitanja. Imala je zavoj na glavi. Kadrić je kazao da su se prilikom prijevoza u KUM zaustavili jer je rekla da joj je muka i da hoće da povraća. Svjedok je kazao da se ne sjeća da li je povraćala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.