KANTONALNI SUD BIHAĆ

Presuda za događaj koji je uznemirio Bužimljane: Nana osuđena za ubistvo bebe

Hanča Elkasović dobila godinu zatvora, a njena kćerka Lejla oslobođena optužbi za čedomorstvo

Lejla i Hanča Elkasović: Ostavile bebu ispod kreveta. Facebook

Piše: B. Cerić

21.2.2022

Kantonalni sud u Bihaću izrekao je nepravomoćnu presudu kojom je Hanča Elkasović (44) iz Bužima osuđena na godinu zatvora zbog ubistva bebe koju je rodila njena kćerka Lejla (22). Istom presudom Lejla Elkasović oslobođena je optužbe za čedomorstvo, potvrđeno je za “Avaz” iz Kantonalnog suda u Bihaću.


Nasilna smrt

Kako je riječ o prvostepenoj presudi, stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH. Majka i kćerka branile su se sa slobode.

Slučaj koji je potresao Krajinu desio se 16. avgusta 2019. godine. Prema navodima iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, optužnica protiv majke i kćerke potvrđena je 7. maja 2020. godine nakon što su provedena sva vještačenja.

Ubistvo bebe otkriveno je nakon poziva dežurnog ljekara Doma zdravlja Bužim, koji je javio policiji da je doneseno novorođenče za koje je utvrdio da je umrlo nasilnom smrću iako su majka i kćerka izjavile da je rođeno mrtvo.


Naselje Elkasova Rijeka u Bužimu. Arhiva Avaza

Uslijedila je istraga, nakon koje je policija utvrdila da je kobnog dana oko 4.30 sati u bužimskom naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, nakon što se porodila u prisustvu svoje majke, Lejla rekla da ne želi to dijete, te su se dogovorile da ga uguše.


Došlo do gušenja

Prema navodima iz optužnice, Hanča je makazama prerezala pupčanu vrpcu novorođenčeta, a da je pritom nije zavezala. Potom je dijete potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku, te ga ostavila na pod pored kreveta, gdje je ležala Lejla.

- Tako su bebu ostavile bez kisika, usljed čega je došlo do smrti iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik i gušenjem usljed mehaničkog začepljenja nosa i usta - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.