KRIMINAL

U Federaciji BiH prošle godine ubijeno 17 osoba: Tri slučaja još nisu rasvijetljena

Policija još traga za ubicama migranta u Vogošći, Roberta Pehara iz Čitluka i Tonija Brkića iz Ljubuškog

Hitna pomoć na licu mjesta u Vogošći. Arhiva Avaza

Piše: B. Cerić

7.2.2022

Prema najnovijim podacima iz Informacije o stanju kriminaliteta Federalne uprave policije, u prošloj 2021. godini evidentirano je ukupno 17 ubistava. U tri slučaja do danas nisu otkriveni počinioci.

Među tri nerasvijetljena ubistva je i stradanje migranta iz Maroka H. K. (27) 10. juna 2021. godine. Prema navodima iz policije, tog dana u 19.53 sata policija je obaviještena da je u ulici Muje Šejte došlo do tučnjave više osoba te da je jedna povrijeđena.


Usmrćen nožem

Nesretnom Marokancu prvi u pomoć su pritekli građani, a na lice mjesta je ubrzo stigla i Hitna pomoć. Istog dana oko 22 sata podlegao je povredama u KCUS-u.

Pretpostavlja se da je došlo do tučnjave među migrantima te da je jedan od njih nožem usmrtio Marokanca. Policija je nekoliko dana poslije objavila fotografiju mogućeg ubice, a kojeg su snimile kamere videonadzora.

Saopćeno je da je mogući počinilac iz Egipta, odnosno muškarac koji se koristi imenom Ahmed Tarik Nabil Abdurahman, starosti do 25 godina, visine oko 175 centimetara, mršavije tjelesne građe, odjeven u donji dio trenerke crne boje, u crnoj dukserici s kapuljačom, koji je na nogama imao, najvjerovatnije, bijele patike, na glavi crni kačket s obodom crvene boje. Policija je objavila da ima i specifičnu povredu u vidu posjekotine preko desne obrve koja mu je medicinski ušivena, a ispod desnog oka ima povredu u vidu modrice.


Mogući ubica migranta u Vogošći. MUP KS

Nije poznato je li ovaj muškarac pronađen, ali se ubistvo Marokanca još vodi kao nerasvijetljeno.

Ubica Roberta Pehara (53) također nije otkriven. Tijelo nastradalog pronađeno je 31. avgusta prošle godine u kući u mjestu Veliki Ograđenik kod Čitluka.

Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila upotrebom vatrenog oružja. Peharevo tijelo je pronašao njegov komšija, a utvrđeno je da je smrt nastupila najmanje dva dana prije pronalaska tijela.


Robert pehar pronađen mrtav. Agencije

Nastradali Pehar je živio sam, a nakon što se majci koja živi u Zagrebu više od dva dana nije javljao na telefon, ona je zatražila pomoć rođaka i komšija, koji su ga pronašli mrtvog. Uviđajem je utvrđeno da u kući nije bilo tragova premetačine.

Treći nerasvijetljeni slučaj je ubistvo Tonija Brkića (47), koji je ustrijeljen u Vojnićima kod Ljubuškog, nedaleko od porodične kuće. Istragu u ovom slučaju vodi Sektor kriminalističke policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona u saradnji s policijskim agencijama BiH i Hrvatske, budući da je Brkić imao prijavljeno prebivalište i u Zagrebu.

Brkić je 9. avgusta prošle godine u kasnim večernjim satima, nešto prije ponoći, pronađen u lokvi krvi u zaseoku Vodice. Na licu mjesta, nakon ubistva, istražitelji su pronašli čahure devetmilimetarskog oružja.


Krijumčarenje cigareta

Brkić je zbog krijumčarenja cigareta bio pravomoćno osuđen i u Sudu u Ljubuškom na tri mjeseca. Zatvor mu je zamijenjen novčanom kaznom u iznosu od 9.000 KM zbog krijumčarenja 31.500 šteka cigareta 2010. godine. Krajem 2007. godine izbjegao je hapšenje u akciji policije i USKOK-a protiv grupe krijumčara cigareta. Ta grupa je u Hrvatsku i zemlje EU švercala više od 1,5 miliona kutija cigareta, procijenjenih na skoro 11 miliona maraka, javili su tada hrvatska policija i USKOK.



Ubijeni Toni Brkić. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.