SUD BIH

Slučaj "Dženan Memić": Policajac Elmedin Konaković detaljno ispričao kako je tekla istraga o ubistvu

Odjel za krvne i seksualne delikte podnio izvještaj za saobraćajnu nesreću, kazao Konaković

Alisa i Zijad Mutap po dolasku u Sud BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

10.2.2022

U nastavku suđenja Alisi Mutap-Ramić, njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”, s kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži, danas je u Sudu BiH svjedočio policajac Elmedin Konaković, koji je, kao inspektor Odjela za krvne i seksualne delikte MUP-a Kantona Sarajevo, bio uključen u istragu o ubistvu Dženana Memića.

Konaković je u svom iscrpnom svjedočenju, tokom kojeg je praktično ispričao hronologiju dešavanja u istrazi o ubistvu mladića, kazao da je 15. ili 16. februara 2016. godine predmet s Odjela za saobraćajne istrage, koji ga je vodio kao stradanje pješaka, prebačen u Odjel za krvne i seksualne delikte, kada je i pokrenuta istraga o ubistvu Dženana Memića.

Prvi Konakovićev zadatak, a koji mu je zadao pretpostavljeni Nurija Mehić, bio je da ode do Muriza Memića i izuzme mobitel. Tada je prvi put upoznao Muriza Memića. Izuzeo je mobitel uz izdatu potvrdu te ga predao kolegama u MUP-u KS. Kasnije je čuo da je mobitel proslijeđen u FUP na vještačenje.


Utvrdio da je neko izbrisao dio videozapisa

U međuvremenu, 17. i 18. februara dosta svjedoka je saslušano, među kojima su bili prijatelji Dženana Memića i Alise Mutap. Već 19. februara pojavila se informacija da je Mirza Ploskić, bivši momak Alise Mutap, prijetio Dženanu Memiću, te je o Ploskiću govoreno kao o osobi koja je mogla izvršiti krivično djelo.

Kada su 19. februara pripremali saslušanje Mirze Ploskića i njegove dvojice prijatelja, Konaković je dobio zadatak da s Mirhanom Bešlijom izuzme snimke videonadzora s objekata u Velikoj aleji, među kojima je bio i hotel “Crystal”, na čijem su snimku njihove kolege vidjele jedno vozilo.

Njih dvojica su u petak, 19. februara, u “Crystalu” zatekli Muamera Ožegovića. On im je pokazao videonadzor koji je bio na recepciji. Sve je bilo uredu i kada je Bešlija počeo skidati dio snimka od 8. februara, odnosno za period od 21.30 do 23 sata, za koji je utvrdio da postoji, iznenada je nestalo struje. Ožegović im je nakon provjere kazao da su u toku građevinski radovi kod hotela “Austrija” i da je bager presjekao kabal. Konaković i Bešlija su otišli, a potom su se vratili oko 15:30 sati, ali struje još nije bilo, pa je Konaković svoj broj telefona ostavio Ožegoviću da bi ga nazvao kada dođe struja.

Istog dana Konaković je preuzeo kriminalističku obradu nad Mirzom Ploskićem, kada mu je jedan od istražitelja kazao da je tužilac Meris Ćato dobio od sudije naredbu da se ozvuče ćelije u kojima će tu noć biti smješteni Ploskić i njegova dvojica prijatelja. Plan je bio da se Ploskić i ostali poslije predaju u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Konakovića ni u subotu ni u nedjelju niko nije zvao iz hotela "Crystal", pa su on, Bešlija i još jedan istražitelj u ponedjeljak, 22. februara, otišli u hotel. Tada je Bešlija utvrdio da je neko izbrisao dio videozapisa koji su došli da izuzmu.

Konaković je pokušao kontaktirati Nuriju Mehića, ali mu se javila njegova kolegica Olga Vukša, kojoj je kazao da se treba nazvati tužilac te da se izda usmena naredba za izuzimanje centralne jedinice. Prilikom izuzimanja centralne jedinice pozvana je i odgovorna osoba hotela Muamer Budnjo, koji ih je pitao samo jedno - "hoće li to dugo trajati jer im je potreban videonadzor".

- Dobio sam informaciju da je videonadzoru pristup imalo sedam osoba, među kojima su četiri recepcionera, dva konobara i Muamer Budnjo kao odgovorna osoba - kazao je Konaković, koji je potvrdio da su sve vrijeme radili prema usmenim naredbama.


Hasan Dupovac pomagao pri kucanju izvještaja

Svi oni koji su imali pristup videonadzoru u hotelu su pozvani u policiju, gdje su dali izjave i poligrafski tretirani. Konaković je saslušao i bageristu koji je presjekao kabl.

Svjedok je potvrdio da je naknadno uzeo izjavu od rahmetli dr. Alije Čelje, koji je potvrdio da je Murizu Memiću kazao da povreda Dženana Memića nije nastala usljed saobraćajne nesreće.

U to vrijeme Odjel za krvne i seksualne delikte radio je na pronalasku kombija koji je viđen na jednom snimku te se smatralo da je to vozilo bilo na mjestu ubistva Dženana Memića. Konaković ne zna način na koji se došlo do Ljube Seferovića koji je ranije koristio ovaj kombi. Tada je u rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva formiran tim od deset policijskih službenika i svaki dan su održavani sastanci, na kojima je Konaković saznao da je Ljubo Seferović uhapšen u Vogošći, a tada je priveden i njegov sin Jasmin.

Konakoviću su potom rekli da je Ljubo Seferović priznao da je ubio Dženana Memića te je protiv Ljube podnesen izvještaj za krivično djelo ubistvo, dok su četiri osobe osumnjičene za pomaganje.

- Optužnica za ubistvo nije potvrđena, a Ljubi i Bekriji Seferoviću je istjecao pritvor. Naš zadatak je bio da ih sačekamo te da ih ponovo privedemo čim ih puste. Drugi dan otišao sam kod starješine Mehića. Rekao mi je da je proslijeđen izvještaj za počinjeno krivično djelo iz saobraćaja te da je pozvan Hasan Dupovac da pomogne pri kucanju izvještaja. Olga Vukša je burno regirala govoreći: “Ovo nikada neće proći kao saobraćajna nesreća.” Pošao sam za njom i rekao: “Svaka ti čast, imaš petlju reći svoj stav”- kazao je Konaković, potvrdivši da je Odjel za krvne i seksualne delikte podnio izvještaj za saobraćajnu nesreću.


Primijetio sam terenac koji se zaustavio

Na pitanje advokata Kadrije Kolića, koji zastupa Josipa Barića, Konaković je potvrdio da nisu imali naredbu Suda za izuzimanje videonadzora, već samo usmenu naredbu tužioca.

Na pitanje optuženog Hasana Dupovca, policajac Konaković je kazao da ostavlja mogućnost da su on i njegov kolega, prema naredbi Suda, kasnije izuzeli snimke videonadzora s kuće Šerifa Konjevića. Izuzimanje ovog snimka urađeno je poslije 22. februara.

U Sudu BiH danas su saslušani i bivši recepcioneri hotela “Crystal” Tarik Šećibović, Sanjin Ćorić i Aida Hanjalić, koji su kazali da im Muamer Ožegović koji im je bio šef nije kazao da moraju nazvati policiju kada dođe struja.

Tarik Šećibović je po dolasku u drugu smjenu primijetio stiker s rukopisom Muamera Ožegovića na kojem je napisano “Pregledati snimke” s naznačenim datumom i vremenom.

- Mislio sam da je to nešto u vezi sa mnom, da me nisu kamere snimile kako odlazim u kuhinju da uzmem sendvič, pa sam pregledao snimak. Primijetio sam terenac koji se zaustavio, imao je upaljena četiri žmigavca, okrenuo se i otišao. Također sam vidio siluete dvije osobe kako se kreću prema fijakerima te policijsko vozilo s upaljenom rotacijom. Mislim da je prošlo poslije terenca – kazao je Šećibović, koji je dodao da je rezolucija snimka bila loša te da je po obrisu vozila on zaključio da se radi o terencu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.