CRNA GORA

Suspendovano osam carinskih službenika nakon krađe cigareta vrijednih 11 miliona eura u Luci Bar

Iz Uprave kažu da za skladište iz kojeg je u dužem vremenskom periodu kradeno, i na kraju ukupno ukradeno 11.349 paketa

Ukradene cigarete. ILUSTRACIJA

A. O.

11.2.2022

Uprava prihoda i carina Crne Gore preduzima sve mjere i radnje radi sprovođenja carinskih i drugih propisa, koji se primjenjuju na robu koja je pod carinskim nadzorom, za sve robe koje na legalan i zakonit način ulaze ili izlaze iz SCZ Bar.

Konkretno, kako je navedeno, već u prvoj polovini decembra 2021. službenicima carinske ispostave Slobodna zona Bar naložena je, kako kažu, poslije dugog niza godina, neposredna kontrola unosa i iznosa roba na glavnoj kapiji Slobodne Carinske zone Luke, a sve u cilju prevencije i eliminisanja nezakonitih pojava.


Ovo je bio prvi korak u pravcu povećanja pozornosti i preventivnih djelovanja, da u okviru svojih kapaciteta i nadležnosti spriječimo eventualna nezakonita dešavanja. Korisnicima koji su imali odobrenje za promet duvanskim proizvodima u SCZ Luka Bar 01.01.2022. prestao je status aktivnih korisnika, shodno Odluci Vlade Crne Gore o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritorije SCZ luka Bar (SL. list 143/2021) i u skladu sa Instrukcijom Uprave prihoda i carina broj 8447/2-2021 od 05.01.2022. godine otpočeo je postupak ukidanja ranije odobrenih evidencija.

Povodom posljednje krađe cigareta, Odlukom Starješine Organa broj I/1-3255/2-22 od 08.02.2022. suspendovano je osam carinskih službenika PJ Carinarnice Bar i protiv istih podnijet je Predlog za pokretanje Disciplinskog postupka u cilju utvrđivanja pojedinačnih odgovornosti, zbog štete pričinjene Budžetu Crne Gore, procijenjene na blizu 11 miliona eura, koja je direktna posljedica ove krađe.


Duži vremenski period

Iz Uprave kažu da za skladište iz kojeg je u dužem vremenskom periodu kradeno, i na kraju ukupno ukradeno 11.349 paketa cigareta, različitih brendova, ističu da se tretira s dodatnom pažnjom ovog Organa.

Na kapiji predmetnog skladišta, u cilju dodatnog obezbjeđivanja robe u privatnom skladištu, kako navode, postavljeno je, 01.01.2022. carinsko obilježje – carinska plomba A379841, a u skladu sa članom 38 Zakona o carinskoj službi.

Kroz iskustvo ovog Organa, a tiče se predmetne problematike ističu sljedeće:

- Iz navedenog skladišta ukradeno je 11.349 paketa (u nekoliko navrata) u periodu od 28.12.2021. do 02.02.2022;

- Krađa cigareta je trajala u kontinuitetu, indikativno, samo u jednoj smjeni, a to govori da je krađa imala ozbiljne oblike organizovanosti, što će se dokazati u postupku kod nadležnih organa;

- Naš odgovor vam je poznat. To je, suspenzija osam službenika do utvrđivanja pojedinačne odgovornosti svakog od njih;

- Ukradena količina od 11.349 paketa, nije bila u postupku dozvoljenog carinskog postupanja ili upotrebe robe", naveli su iz Uprave.


Odraz pojedinaca

Vjeruju, da je ovo odraz pojedinaca među velikom većinom u UPC profesionalnih, carinskih službenika od integriteta, zbog čega, kako kažu, ne treba imputirati kolektivnu odgovornost Upravi prihoda i carina.

Pozornost svih zaposlenih u UPC je na najvišem mogućem nivou, kako bi se prevenirao stepen rizika i posljedice od moguće novih krađa. Nadležnosti UPC su jasne, ali su nam i ograničeni kapaciteti.

I pored toga, uložićemo sve napore da se ovi slučajevi ne ponove. 

- Također, na raspolaganju smo svim državnim organima za sve oblike buduće saradnju - poručili su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.