TRAŽIO IZMJENU ISKAZA

Prijetio zaštićenom svjedoku u predmetu ratnih zločina, određen mu pritvor

Radi se o suđenju na osnovu optužnice za ratne zločine na području Bosanske Krupe

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva, odredio pritvor za navedenog optuženog. AGENCIJE

A. O.

15.2.2022

Nakon dostavljenih informacija od zaštićenog svjedoka, da su mu od optuženog u predmetu upućene prijetnje i zahtjevana izmjena iskaza, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH zahtjev za ukidanje mjera zabrane i određivanje pritvora za optuženog Ćulibrk Dušana, rođenog 1970. godine.

Naime, putem nadležnih službi za pružanje podrške svjedocima, zaprimljene su informacije da je optuženi u predmetu, uoči početka suđenja, ostvario kontakt sa zaštićenim svjedokom i od njega zahtjevao promjenu iskaza u svoju korist.

Radi se o suđenju na osnovu optužnice za ratne zločine na području Bosanske Krupe, koja se odnosi na ubistvo većeg broja žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice- jama Lisac. Zbog očiglednih kršenja mjera zabrane, postupajući tužilac zatražio je da se optuženom odredi mjera pritvora.

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva, odredio pritvor za navedenog optuženog.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama za pružanje podrške svjedocima, preduzima aktivnosti kako bi se svjedocima i zaštićenim svjedocima u predmetima, pružila zaštita zagarantovana zakonom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.