SUD BIH

Afera "Respiratori": Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze, evo od kojih svjedoka su odustali

Prije godinu Tužilaštvo pokrenulo istragu proziv Sanje Lekić zbog pomaganja učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela

Hodžić, Novalić i Solak po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

16.2.2022

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno  suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.


Pokrenuta druga istraga

Prije početka pretresa advokatica Vasvija Vidović koja zastupa Fadila Novalića, izrazila je protest i ogorčenje zbog postupanja državnih tužilaca naglašavajući da su se svi oni koji su u istrazi svojim svjedočenjem pomagali odbrani našli na udaru Tužilaštva BiH.

Vidović je pojasnila da su nakon podizanja optužnice u SIPA-i saslušavani saradnici Zijada Džemića direktora Institut za mjeriteljstvo kao i serviser respiratora iz Beograda. Vidović je pomenula i Sanju Lekić iz firma "BTL medical Montenegro" , za koju je saznala iz jednog medija da se protiv nje vodi istraga, a riječ je o svjedokinji koja je navedena na spisku Tužilaštva.

Tužilac Mirza Hukeljić je potvrdio da je prije godinu pokrenuta istraga za pomaganje učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, a koja se vodi i protiv Sanje Lekić. Tu istragu vode drugi tužioci, a Tužilaštvo ima pravo, naveo je Hukeljić, i obavezu da prikuplja dokaze i saslušava.


Teatar izvan sudnice

Sutkinja Džemila Begović je kazala da povodom toga neće donositi nikakvu odluku, ali je preporučila Tižilaštvu da razmisli koji postupci im doneose lošu, a koji dobru stranu. Kako su obje strane pominjale medije i izjave, sutkinja Begović je rekla da ovo Vijeće ne zanima "teatar izvan sudnice" i da to neće imati utjecaja na vijeće.

Tužilac Hukeljić uložio je veliki broj materijalnih dokaza te naveo svjedoke od kojih je Tužilaštvo u međuvremenu odustalo. 

Između ostalih, među svjedocima od kojih se odustalo je i pomenuta Sanja Lekić, zatim savjetnik premijera Novalića Zoran Blagojević, federalni ministar policije Aljoša Čampara, Aleksandar Zolak direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Ana Bavrka, Asim Sarajlić, Emir Granov i Naser Orić.

Među dokazima koji su uloženi u s pis je i viber prepiska koja je pokazana generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović te mejlovi koji su poslani iz ureda premijera Fadila Novalića na mejl kabineta direktorice KCUS-a, a koji su pokazivani Bahri Džaki, sekretarici u uredu premijera Novalića. 

Također su unesena dva ugovora , jedan je srbijanske firme "Sinofarm", a drugi firme  "Exotrade" iz Rijeke, a na osnovu kojih je vidljivo da je kupovina respiratora ACM 812 A ugovarana po duplo manjim cijenama. Braniteljica Fikreta Hodžića, advokatica Mirna Avdibegović naglasila je da ti ugovori nisu realizirani i da su zaključivani prije 30. marta 2020. godine.

Među uloženim dokazima Tužilaštva je i mišljenje federalnog pravobranilaštva koje je utvrdilo da raskid ugovora između FUCZ i firme "Srebrena malina" nije moguć, jer uplaćenih 10,5 miliona nije bilo obezbjeđeno te nije postojala mogućnost da se novac vrati. Novac je uplaćen prije isporuke respiratora. 

Za naredni pretres Tužilaštvo će pozvati pravobranioca Jakova Durića da se izjasni o eventualnom postavljanju imovinsko- pravnog zahtjeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.