SUD BIH

Slučaj "Dženan Memić": Zaštićena svjedokinja izjavila da se saobraćajna nesreća nikada nije desila

Vlasnik Reanulta Clio potvrdio da se automobil nije micao i da je bio sve vrijeme ispred njegove kuće

Alisa Ramić, djevojačko Mutap, prilikom hapšenja prošle godine: Ona zna istinu. Arhiv Avaz

Piše: B. C.

17.2.2022

Saslušanjem četvero svjedoka nastavljeno je suđenje u slučaju "Dženan Memić" u Sudu Bosne i Hercegovine. Sudi se bivšoj djevojci tragično stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”, s kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Prvi je svjedočio Ervin Šabotić, koji je kazao da je dva ili tri mjeseca prije 8. februara 2016. godine od sina svog gazde u ćevabdžinici kupio Renault Clio, koji je 1997. godište, zelene boje, za 1.700 KM. Kako ga nije mogao otplatiti, prodao ga je taksisti iz Hrasnice, koji ga je kupio za svog sina. Nakon 10 do 15 dana Šabotiću je taksista vratio Renault jer nije dobio vlasnički list, a Šabotić mu je vratio novac.

Renault je, kako je rekao Šabotić, sve vrijeme bio ispred njegove kuće dok se nisu pojavila dvojica momaka, a jedan od njih je Edo, i kazala da hoće da kupe vozilo. Šabotićev sin im je dao ključeve da provozaju Renault, a oni su se vratili nakon sat drugim autom.


Renault bio kod mene pred kućom

- Rekli su da je policija oduzela auto jer je, izgleda, sin od taksiste nekoga udario. Rekao sam da je to nemoguće jer je sve vrijeme Renault bio kod mene pred kućom. Auto se nije micao - izjavio je Šabotić.

Edo mu je rekao da bi trebao otići u policiju da potpiše izjavu da je momak napravio udes, a što je Šabotić odbio uraditi jer to nije bila istina. Nakon sedam dana dao je izjavu i išao na poligraf i tada je potvrdio da je vozilo bilo kod njega.

Zaštićeni svjedok M9 potvrdio je da poznaje Ervina Šabotića. On je, također, potvrdio da mu je javljeno da je Renault oduzela policija, nakon čega je M9 otišao ljut u prostorije Saobraćajne policije, gdje je sreo Hasana Dupovca, koji mu je objašnjavao da je Renault učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

- Rekao sam da to nije tačno, na šta mi je Dupovac kazao: „Je li to mi lažemo i izmišljamo“, a ja samu rekao: „Da“ - kazao je M9.

Odbrane su prigovorile na neprijateljski stav ovog svjedoka i na nerelevantnost iskaza.

Zaštićeni svjedok M2 je 9. februara 2016. godine od svog rukovodioca smjene u Jedinici za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo obaviješten da se s kolegom Enesom Korićem stavi na raspolaganje Hasanu Dupovcu, šefu saobraćajnih istraga koji će ga zvati vezano za saobraćajnu nezgodu koja se desila dan ranije, 8. februara. Od Dupovca su dobili upute da odu u Veliku aleju, pregledaju ima li na objektima videokamera i postoji li vozilo koje ima oštećenje. Obavijestili su Dupovca da na kuvajtskoj rezidenciji ima kamera, a on im je rekao da je neko prije njih dolazio da pita za taj videonazor te da ima kamera koja gleda na Veliku aleju i da nastave da dalje vrše pregled.

Zaštićeni svjedok je kazao da je s kolegom došao kod hotela "Casa Grande", gdje su na kolovozu uočili četiri komadića stakla koja su mogla biti od fara. Na jednom komadiću bila je oznaka E1. Pozvali su Dupovca i on im je rekao da imaju tih komada stakla, ali da o svemu sačine zabilješku, što su oni i uradili. Komadiće koje su pronašli predali su šefu smjene. Naredbu tužioca nisu imali, a postupali su prema uputama Dupovca.

Nakon toga, 2018. godine svjedok je davao izjavu Unutrašnjoj kontroli kada se na Skupštini Kantona Sarajevo raspravljalo o predmetu. Nakon toga pozvao ga je Hasan Dupovac i kazao mu da će ga zvati tužilac Sead Kreštalica i da je sve uredu, ali da je sporan odlazak druge ekipe, a spominjala se kuća Šerifa Konjevića.

Svjedok je primijetio da je tužiocu Kreštalici bilo čudno to što mu je Dupovac kazao da će biti pozvan. Tražio je da mu kaže šta mu je Dupovac tačno rekao, a kada je M2 rekao da razgovor ima snimljen na mobitelu, jer postoji opcija automatskog snimanja svih razgovora, tužilac je predložio da presnime taj razgovor te je M2 dobrovoljno pristao da se snimak izuzme.


Udar tupo-tvrdim predmetom bez oštrih ivica

- Tužilac mi je tada rekao da o tom snimku nikome ne govorim, nikom. I ja sam tako uradio. Nakon davanja ove izjave u Tužilaštvu moj život se potpuno okrenuo. Poslije te izjave dobio sam to da sam pritvoren zbog koruptivnog djela od 95 KM i u tom postupku mi je oduzet telefon. Dvadeset godina sam policijski službenik, nisam nikad odgovarao disciplinski, uvijek sam imao ocjenu pet - kazao je svjedok M2, koji je doveo u vezu razgovor s tužiocem i njegovo procesuiranje.

Naročito interesantno bilo je svjedočenje zaštićene svjedokinje M7, koja je sa svojim kolegama iz Odjela krvne i seksualne delikte MUP-a Kantona Sarajevo radila na istrazi o ubistvu Dženana Memića. Ona se 2016. godine javila na telefon kada je tužilac Meris Ćato zatražio da dođu dežurni iz njihovog odjela jer se došlo do nekih informacija da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. Ona je poslije poslala dvoje kolega koji su otišli u Klinički centar, gdje su im ljekari rekli da mladić ima povrede na glavi, a da druge povrede nisu zabilježene.

Također je u subotu dobila poziv od dežurnog operativnog da je dežurni tužilac Feđa Fejzagić dao upute da neko iz Odjela za krvne delikte bude prisutan kada vještak bude pregledao vozilo za koje se sumnja da se može dovesti u vezu s povređivanjem Dženana Memića i Alise Mutap, pa je ona poslala dvoje kolega. U ponedjeljak ujutro načelnik Odjela joj je prigovorio da sakuplja predmete za koje nisu nadležni.

Kasnije je saznala da je tužilac Meris Ćato nazvao i obavijestio da je Dženan Memić preminuo i da je donio akt da se Odjel za krvne delikte uključi u istragu i da je u pitanju, najvjerovatnije, ubistvo.

Svjedokinja M7 je prisustvovala obdukciji, kojoj je bio prisutan i Hasan Dupovac kao službeno lice.

- Obdukciju je uradio dr. Hamza Žujo. Radilo se o opsežnoj povredi mozga. Zaključeno je da je mehanizam povređivanja udar tupo-tvrdim predmetom bez oštrih ivica - kazala je svjedokinja.

Kako je u odjeći Dženana Memića pronađen pištolj za koji nije imao odobrenje, svjedokinja je zaključila da je imao razlog zbog kojeg je to oružje bilo s njim. Također su istraživali informaciju da je Alisa Mutap dobivala prijetnje od svog bivšeg momka Mirze Ploskića te se istraga okrenula u tom pravcu jer je i on s dvojicom prijatelja viđen na Ilidži.


Odbila napisati drugi izvještaj

Ploskić je na poligrafu reagirao na moguće sredstvo kojim je izvršeno krivično djelo, a to je ključ za gume na autu za odvijanje vijaka. Od dr. Žuje su dobili potvrdan odgovor da bi ključ mogao biti sredstvo izvršenja.

Svjedokinja se osvrnula i na lice mjesta u Velikoj aleji, a nakon pregleda fotodokumentacije kazala je da ona nije ništa govorila. Nije bilo tragova kočenja, a i tragovi kapljica krvi su joj bile nejasne jer fizički nisu povezane. Također je kazala, a što se nikad prije nije desilo, da njen odjel nije dobio nijedan nalaz vještačenja.

Vještak Nijaz Smajić je povezao komadiće stakla i utvrdio da bi to mogao biti žmigavac kombija VW T4. Njen kolega Admir Šalaka je u blizini lica mjesta pronašao svjedoka koji je kazao da je čuo zvuk nečega što asocira na zatvaranje vrata kombija, nakon čega je vidio kombi kako se udaljava. Na jednom od izuzetih snimaka vidio se kombi. Prema njenim riječima, najbolje pozicionirane kamere su bile na objektu hotela "Casa Grande", ali taj videonazor nije radio jer je bio ranije izuzet. Jedini kombi T4 koji se nije mogao locirati je bio onaj registriran na Jasmina Seferovića. Kombi je koristio Ljubo Seferović, koji je uhapšen 31. maja.

Nakon što je ju je kolega pitao šta misli o tome da je Dženan Memić udaren vozilom, ona mu je kazala da je to nemoguće jer povrede koje je zadobio Dženan nisu nastale u saobraćajnoj nezgodi.

Svjedokinja M7 kazala je da je ona napravila prvi izvještaj o počinjenim krivičnim djelima ubistvo, pokušaj ubistva i pomaganje, a u kojem su se spominjali Ljubo Seferović, njegova supruga Vasvija i otac Bekrija.

Nakon što je Kantonalni sud Sarajevo odbio produžiti pritvor Seferovićima napisan je drugi izvještaj o počinjenoj saobraćajnoj nesreći koji je svjedokinja odbila uraditi. U drugom izvještaju su spomenuti Ljubo i Bekrija Seferović.

- Rekla sam im da to nisu ta krivična djela i da to nikada neće proći jer se to nikada nije ni desilo - kazala je svjedokinja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.