SUD BIH

Slučaj "Dženan Memić": Svjedoci izjavili da su čuli tup udarac, vrisak ženske osobe i muški glas koji govori: "Šuti, tišina"

U nastavku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima saslušano četvero svjedoka

Alisa i Zijad Mutap po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

24.2.2022

Saslušanjem četvero svjedoka danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Dženan Memić". Optuženi su  bivša djevojka tragično stradalog mladića Alisa Ramić (djevojačko Mutap), njen otac Zijad Mutap, dvojica policajaca Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović, radniku hotela “Crystal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Riječ je o optuženima za prikrivanje i zataškavanje ubistva Dženana Memića 8. februara 2016. godine na Ilidži.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Amir Leka i Emir Amir Drakovac svjedočili su zbog izjave zaštićenog svjedoka M2 koji je u patroli s kolegom 9. februara 2016. godine po uputama Hasana Dupovca bio na licu mjesta u velikoj Aleji, te pronašao četiri komadića stakla koje je predao rukovodiocu smjene u Jedinici za saobraćaj.


Dženana je poznavao iz viđenja

Amir Leka je potvrdio da ga je kontaktirao Hasan Dupovac i da je uputio patrolu u Veliku aleju. Amir Drakovac je potvrdio da je patrola sačinila službenu zabilješku s kojom je predala kovertu s četiri komada stakla, a što je on odložio u fasciklu za komandira.

Tužilac Dubravko Čampara je objasnio da su oni svjedočili na okolnosti da je koverta s komadima stakla bačena. Odbranu Hasana Dupovca interesiralo je druga patrola, ali Leka je rekao da ne zna za drugu patrolu. Dupovac je pitao Amira Drakovca da li je policajac Amel Serdarević išta predao, a svjedok je kazao da se ne sjeća.

Edis Mulaosmanović i njegova bivša djevojka Emina Zametica posvjedočili su da su kritične noći 8. februara 2016. godine na Ilidži vidjeli Alisu Mutap i Dženana Memića kako su se kretali prema ulazu u Veliku aleju. Svoja saznanja iz straha “da ne budu umiješani u nešto” nisu prijavili policiji već su se kasnije naknadno obratili Arijani Memić.

Mulaosmanović koji je na pretres doveden iz KPZ-a Mostar gdje je pritvoren zbog krađe, kazao je da su se on i Emina tu noć u parku na Ilidži kod hotela mimoišli s Dženanom Memićem i Alisom Mutap. On misli da su se držali za ruku, a on i Emina u otišli su u pravcu “Spajalice” gdje je arheološko nalazište. Dženana je poznavao iz viđenja. Na reakciju tužioca Dubravka Čampare, svjedok nje potvrdio da je tačna također njegova izjava u istrazi da su Dženan i Alisa hodali razdvojeni i da se tada bolje sjećao kada je davao izjavu.

Alisa se okrenula ,a Edis je kazao da ga je njegova bivša djevojka opomenula da se ne okreće, a Alisu baš nije hvalila. Edis je s djevojkom stao kod iskopina da popije pivu, a onda su se kako je kazao nakon toga čula "dva tri tupa udarca, vrisak ženske osobe, muk i tišina". Kazao je da je krenuo prema Aleji da vidi šta se dešava ali mu je srce stalo, prepao se i vratio kod djevojke koja je imala izlazak do 23 sata, ali su zbog toga nešto ranije krenuli kući. Rekao je da nije bilo škripe guma ili nečega što bi ličilo na saobraćajnu nesreću.

Mulaosmanović je dodao da je poslije vriska čuo muški glas koji govori “šuti , tišina” nakon čega je bio muk. Na konstataciju advokata Gorana Dragovića koji zastupa Alisu Mutap, da to nije izjavio u istrazi, svjedok je rekao da je to sada dodao. Također je , na pitanje odbrane kazao da je udaljenost od arheoloških iskopina gdje su se nalazili i početka Velike aleje oko 200 do 300 metara, na šta je advokat Dragović kazao da ima zračne linije i 400 metara.


Pričalo se da su “iza toga neki jaki ljudi"

Svjedok je kazao da je njemu i djevojci pješice trebalo 15 do 20 minuta do Otesa gdje je živjela, a na pitanje da li to znači da se to što su čuli desilo oko 22.15 i 22.30 sati, izjavio je da se ne može sjetiti. Kazao je da nije čuo za tučnjavu ispred kafića “"Babaloo".

Na pitanje advokatice Nine Kisić, je li Arijana Memić od njih tražila da daju izjavu nadležnom organu, Edis Mulaosmanović je potvrdio da jeste, ali da su se on i bivša djevojka prepali jer se pričalo da su “iza toga neki jaki ljudi" i da su ih prijatelji upozoravali da ne svjedoče.

Emina Zametica je ispričala da su tu noć ona i njen bivši momak Edis Mulaosmanović oko 22 sata šetali kod hotela na Ilidži i sjeli na klupu kod fontane kada su naišli Dženan Memić i Alisa Mutap koju poznaje iz osnovne škole. Dženan je gledao u telefon, a Alisa je glasno pričala i da ne zna jesu li se prepirali ili je Alisa privlačila pažnju na sebe jer je on gledao u telefon.

Alisa se prema riječima svjedokinje dva tri puta okrenula i pogledala u nju, a potom je s Dženanom otišla prema Velikoj aleji. Edina i njen momak su krenuli prema “Spajalici” gdje su se zadržani 10 do 15 minuta i onda su krenuli njenoj kući. Kazala je da je to bilo između 22.30 i 22.40 sati što je bila krajnja granica da se vrati kući do 23 sata.

- Znam da smo čuli tup udarac, bio je neopisiv. Ne bih mogla reći ni da je auto. Prestali smo pričati, čuo se ženski glas, dva puta viće upomoć. Momak mi nije dao da idem tamo kazao je “ne znam šta se dešava, možemo mi nastradati"- ispričala je Zametica dodavši da se glas čuo iz pravca fijakera.

Na pitanje tužioca Čampare šta ju je motiviralo da se javi Arijani Memić, svjedokinja je kazala:

- Motivisala me istina. Studiram kriminalistiku i više sam na strani pravde. Vidjela sam da je sve otišlo u neku desetu soluciju. Nije mi prijalo da porodica pati i da im je nepravda nanesena, osjećala sam dužnost kao građanin i student kriminalistike da pomognem- kazala je Zametica.

Potvrdila je da ništa nisu prijavili policiji, te da se nakon 13 mjeseci obratila Arijani Memić.

Sutkinja Džemila Begović je kazala da shvata strah u momentu kad se sve to dešava, ali da ne može shvatiti čekanje od 13 mjeseci da se nešto prijavi, na što je svjedokinja kazala da su se nadali da će se sve riješiti bez njihovog uplitanja i da će “Zakon uraditi svoje”.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.