MOSTAR

Adnanu Šljiviću tri i po godine zatvora za pucnjavu i pokušaj ubistva

Pucanjem iz vatrenog oružja izazvao je opasnost po život ljudi

Šljivić tokom privođenja u avgustu 2021.. Arhiva Avaza

Piše: M. Smajkić

7.3.2022

Adnan Šljivić (35) je u petak presudom Kantonalnog suda Mostar, koju je izreklo Sudsko vijeće u sastavu Marin Zadrić, kao predsjedavajući, te Azra Šunje i Elis Sultanić, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

On je osuđen zbog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti u stjecaju s ubistvom u pokušaju i nanošenjem lake tjelesne povrede, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali i neovlaštene nabavke oružja.


Više hitaca

Prema optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šljivić je 14. avgusta 2021. godine u ulici Maršala Tita zapucao u pravcu zaštitara koji su prethodno udaljili trojicu stranih državljana iz ugostiteljskog objekta „Pećina“.

Hitac koji je ispalio iz poluautomatskog pištolja CZ 7,65 u njihovom pravcu pogodio je parkirani automobil. Zaštitari su zbog incidenta pozvali policiju, a Šljivić se udaljio u pravcu stana koji koristi u ulici Braće Balaća.

U međuvremenu je ispred njegovog stana stiglo šest pripadnika Policijske uprave Mostar, a na istom mjestu se okupila veća grupa ljudi.

Šljivić se tada pojavio na prozoru svog stana te se počeo verbalno sukobljavati s Denisom Ćemalovićem, koji se nalazio u toj grupi građana. Nakon toga je iz pištolja ispalio hitac koji je pogodio Armina Vraču, koji je zadobio prostrelnu ranu desne podlaktice. Zatim je ponovo ispalio dva hica ranivši Ćemalovića, koji je zadobio više prostrelnih rana, i to u desnoj preponskoj regiji i donjem dijelu natkoljene regije.

Nakon hapšenja u stanu koji je koristio, uz pištolj CZ 7,65, pronađena je i municija za automatsku i poluautomatsku pušku, a koje je držao neovlašteno i bez važećih dozvola.

- Dakle, pucanjem iz vatrenog oružja izazvao je opasnost po život ljudi, pokušao je usmrtiti jednu osobu, a drugu je lakše povrijedio. Osim toga, optužnica ga tereti za neovlašteno držanje vatrenog oružja bez odgovarajuće isprave te oružja čija nabavka građanima nije dopuštena - navedeno je u presudi.


Ranije osuđivan

Zadrić se u obrazloženju presude posebno osvrnuo na krivično djelo pokušaj ubistva, što je Šljivićeva odbrana pokušala osporiti, a kako je naveo, iako je Ćemalović, kako je to i medicinski utvrđeno, zadobio lakše povrede, ipak je jedna od prostrelnih rana nanesena uz samu arteriju femoralis. Također, naveo je da je Šljivić i ranije osuđivan skoro za ista krivična djela te da je očigledno kako prethodno izrečene kazne nisu imale nikakav učinak na njegovo ponašanje.

Šljiviću je produžen pritvor koji može trajati najduže do 4. decembra ove godine ili do drugačije odluke Suda.


Jedinstvena kazna

Za izazivanje opće opasnosti utvrđena mu je kazna u trajanju od šest mjeseci, za ubistvo u pokušaju dvije godine, za laku tjelesnu povredu četiri mjeseca, za nedozvoljeno držanje oružja iz KZFBiH šest mjeseci i za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja kantonalnog zakona tri mjeseca, nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna od tri i po godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.