SUD BIH

Afera "Respiratori": Svjedokinja potvrdila da je izbrisala tri stranice iz materijala sa portala Vlade FBiH

Svjedočile Dijana Smajlagić i Mirela Eljšan koje su zaposlene u Generalnom sekretarijatu Vlade Federacije BiH

Advokatica Senka Nožica i Jelka Milićević. B. Cerić

Piše: B. C.

11.3.2022

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, danas je u Sudu BiH nastavljeno saslušanjem svjedoka Novalićeve odbrane, Dijane Smajlagić i Mirele Eljšan koje su zaposlene u Generalnom sekretarijati Vlade Federacije BiH.

Diplomirana pravnica Dijana Smajlagić, odgovarajući na pitanja advokatice Nine Karačić ispričala je da ima ovlaštenja u za signiranje pošte koja iz pisarnice dođe u Generalni sekretarijat. Obim pošte je veliki i samo u prošloj godini je, kako ja kazala svjedokinja, došlo oko 11.000 akata, te je nemoguće detaljno sve pročitrati, ali je bilo stvari koje je čitala.

U periodu mart–april 2020. godine u fokusu ove svjedokinje bile su informacije vezane za koronavirus, odluke o zabrani kretanja, kao i respiratori koji su tada, kakao je kazala, “bili slamka spasa jer lijeka nije bilo”.

Svjedokinji je pokazana Informacija i o aktivnostima Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) koje je su poduzete u cilju suzbijanja posljedica koronavirusa od 23. marta do 3. aprila 2020. godine.


Pisalo je i da je zaključen ugovor o kupovini respiratora

Smajlagić je kazala da se sjeća da je u ovoj informaciji pisalo i da je zaključen ugovor o kupovini respiratora. Ovu informaciju je signirala u Odsjek za pripremanje sjednica Vlade FBiH. Ostavila mogućnost da je ona ubaćena na e-portal Vlade FBiH 6. aprila.

Na konstataciju advokatice Senke Nožice koja zastupa Jelku Milićević, da upozorava svjedokinju da je lažno svjedočenje krivično djelo, reagirala je odbrana Novalića, te je advokatica Vasvija Vidović konstatirala da je riječ o pritisku na svjedokinju.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, Smajlagić se nije mogla sjetiti drugih akata iz tog perioda, te je naknadno navela da se sjeća i informacije Federalnog ministarstva ddravstva . Također je kazala da je Informaciju Federalnog štaba civilne zaštite čitala ponovo ali ne zna kada , te ostavlja mogućnost da je to bilo u periodu kada se pričalo o dolasku respiratora. Tužilac Hukeljić je kazao da u cijelosti prigovara iskazu ove svjedokinje. Svjedokinja se nije mogla sjetiti iste Informacije FUCZ iz maja 2020.

Mirela Eljšan, po struci hotelsko-turistički tehničar, radi u sektoru za pripremu sjednica Vlade FBiH, kao viši referent operater za konverzije. Njen posao je da sve dokumente koji joj se dostave , a odnose se na sjednice Vlade FBiH , skenira, te postavlja na E-portal Vlade FBiH. Eljašan je potvrdila da se isti dan po primitku akata oni postavljaju na e-portal kako bi se članovi Vlade upoznali sa materijalom pred sjednicu.

Svjedokinja je potvrdila da je ona 6. aprila 2020. godine unijela i pomenutu Informaciju Federalnog štaba sa prijedlozima zaključaka.


Ako se pojavljuju dupli dokumenti, mi smo dužni da ih uklonimo

Svjedokinja je istu informaciju unijela i 30. aprila 2020. godine. Kazala je da su se ponavljali zaključci zbog čega je tri stranice izbrisala, te da informacija umjesto 19 ima 16 stranica. Kazala je da je to ista Informacija kao ona koju je unijela 6. aprila.

- Kontrolom sam vidjela da su prijedlozi zaključaka koji su dostavljeni dopisom navedeni i u informaciji, pa sam izbrisala zadnje tri stranice i vratila na portal kako ne bi stvarali konfuziju na sjednici, kada već imamo prijedloge zaključaka, rekla je svjedokinja.

Rekla je da je to uobičajena praksa da se izbaci višak iz dokumenata. Pojasnila je da je njen posao da prati na dupliranje dokumenata da ne bi bila kritikovana od strane svojih šefova. Ona je to uradila kako ne bi stvarala konfuziju.

Svjedokinja je pojasnila da bi bilo primjećeno da je neko unosio izmjene u dokumentu, ali je također potvrdila da se ne bi primjetilo da je korišten drugi dokument kada bi bio kompletan skeniran.

Sutkinja Džemila Begović je pitala kako svjediokinja može sama odrediti šta je višak u informaciji i ima li pravo da to odredi, Eljšan je odgovorila:

-Tako nam je otpočetka rečeno. Ako se pojavljuju dupli dokumenti, mi smo dužni da ih uklonimo.

Suđenje se nastavlja 23. marta kada je Novalićeva odbrana najavila saslušanje vještaka grafologa i Aleksandra Zorlaka . 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.