SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Advokat Ifet Feraget: Postoji očigledan primjer zavjere, sistemskog pokušaja zataškavanja jednog ubistva

Evidentno je prema onome što smo čuli danas, da su svjedoci čuli "upomoć" i tupi zvuk palice na nekom području, kazao je Feraget

Feraget: Ne narušavam povjerenje u pravosuđe. B. Cerić

Piše: B. C.

31.3.2022

Nakon današnjeg pretresa u Sudu BiH u predmetu "Dženan Memić", novinarima se obratio advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić, ali Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida.

- Mislim da sam bio vrlo jasan u svom odgovoru uvaženom sudiji Branku Periću. Ja ne narušavam povjerenje u pravosuđe, ja šest godina u uspostavljanju povjerenja , bio sam vrlo precizan opaskom sudije Perića , bio je pregrub odnos prema tužiocima čije se dostojanstvo mora poštivati. Mislim da je svakome jasno da postoje dva načina ukoliko želite da zataškate jedno ubistvo . Nažalost ovo je slučaj isti kao „Predmet Dragičević“. Ovo je sistemsko zataškavanje jednog ubistva, dakle sistem koji je dobro plaćen da vodi jednu adekvatnu istragu. Drugi način u mojoj odluci je onaj koji navodi Ustavni sud u „Predmetu Dragičević“ , to je da čak nemar i manji propusti dovode do neadekvatne istrage. Zbog toga sam želio da skrenem pažnju, na to da je sudija Perić bio prilično grub prema tužiocima koji imaju izuzetno težak zadatak, jer se stvarno postavlja pitanje- kazao je Feraget i dodao.


Detalji o uništenoj snimci za četiri dana

- Ukoliko tužioci i policajci koji su dužni da obezbjede tragove ii dokaze, ukoliko rade na njihovom uništavanju , pa nakon toga neki drugi tužioci, a to su državni tužioci pokušavaju ipak da sklope taj mozaik, da nam je svaki pa i najmanji dokaz jako važan. Dakle ovo nije običan predmet , nego je izuzetno složen predmet.

Feraget je rekao da je fokus današnjeg suđenja na šest svjedoka, prvi je pripadnik MUP-a KS, "koji je potvrdio da su snimci hotela Cristal" brisani" .

- Ali ja više volim govoriti o ovom predmetu kroz prizmu konkretnih detalja, nego generalnih opaski. To su detalji o uništenoj snimci za četiri dana zbog toga što se na istima vidi potencijalni ubica Dženana Memića, vide se kretanja vozila što će se pokazati od odlučnog značaja u nastavku istrage. Dakle, kad je koja patrola došla i kada je koje vozilo prošlo, u kojem smjeru itd. Ono što je možda malo paralo uši, jeste eksperiment sa strujom i brisanjem nekih videozapisa, a ja kao laik mogu reći da sasvim sigurno nije prihvatljiva ta teza, zato što su pripadnici MUP-a KS već 18. pregledali te snimke sa kojim je upoznato Kantonalno tužilaštvo KS, pa su nakon toga došli 19., kada je nestalo struje, skidanjem tih snimaka. Mi imamo dokaz da su snimci postojali, nikako nije moguće da struje briše nešto što je retroaktivno postojalo, struja može spriječiti samo nešto što se u momentu snimalo, a brisanje nikako- zaključio je Feraget.

Advokat Feraget je kazao da je svedokinja Sandra Zubović je bila izuzetno korektna.


Alisa mjesecima koristila neki stari telefon

- Ono što je bitno je da Sebija Izetbegović nema ovlaštenje da formira bilo kakve vještačke timove. Klinički centar nema zakonske nadležnosti da vrši vještačenje, vještačenje vrše vještaci sa liste vještaka. Ovo vještačenje je bilo neobično po tome što je prethodno već utvrđeno od strane vještaka, odnosno timova da Alisa Mutap nema amneziju, da je moguć samo kratkotrajni gubitak sjećanja koji se vrati, ali je i taj nalaz dat pod pretpostavkom da se desilo nešto. Mi smo danas od svjedokinje Sandre Zubović čuli da nije bilo nikakvih promjena, CT je bio takav da nije bilo znakova patoloških promjena- rekao je Feraket.

Napomenuo je da su druge svjedokinje objasnile da su poznavale Alisu Mutap.

- Čuli smo da je Alisa mjesecima koristila neki stari telefon, što je vrlo interesantno da mlad čovjek to koristi. To se sasvim lako moglo provjeriti preko Međunarodne pravne pomoći da li se koristio telefon. Za telefon Dženana Memića znamo da ga je Alisa Mutap imala kod sebe iako to nije jasno kako se moglo desiti, ona tvrdi da je izgubila svjest nakon događaja. Alisa je svoj telefon dala ocu, pa ga je Mutap vratio Murizovom prijatelju, odnosno rođaku- konstatirao je Feraget.

On se osvrnuo i na svjedočenje Nermina Šehovića.

- Na kraju smo se zapleli oko nečeg što nije toliko sporno, ali je postalo. Postoji jedna službena zabilješka Josipa Barića a ne dvije, drugi je zapisnik o njegovom saslušanju u MUP-u KS od 10.3.2016. a službena zabilješka je noć nakon događaja 9.2.2016. nakon ponoći. U prvoj zabilješci je naveo da je Alisa rekla da ih je udarilo auto velikom brzinom, ali prilikom svog saslušanja, ono što je Šehović rekao, da mu je ona tada u izjavi rekla, da nije bio auto nego neko sakriven iz drveta. Barić je odveo istragu u pogrešnom smjeru nakon svih tih dešavanja, što je nelogično jer je 7.3.2016. Kantonalno tužilaštvo je otvorilo istragu za ubistvo, a ako neko 10.3.2016. godine potvrdi da je nekoga napao iza drveta, potkrepljuje istinu i ide u pogrešnom smjeru- tvrdi Ifet Feraget.


Ovo što radi Davor je potez očajnika

On je kazao da "ovdje postoji očigledan primjer zavjere, sistemskog pokušaja zataškavanja jednog ubistva, a detalja je mnogo i nemoguće je sve objasniti".

- Ni Davor ni ja kao njegov punomoćnik , ili bilo koji prosječni građanin BiH, sasvim sigurno ne podržava ovo što Davor radi , međutim nužda zakon mijenja, ako Tužilaštvo BiH radi svoj posao, mi to poštujemo, ali ono s čim Davor i ja nismo zadovoljni jeste vrijeme od četiri pune godine. Nakon šest godina od smrti Dženana Memića ne bih bio zadovoljan. Kada se dokazi objelodane, ako ćete krenuti redom onda dajete šansu i priliku ubicama da i dalje usklađuju svoje odbrane. Evidentno je prema onome što smo čuli danas, da su svjedoci čuli "upomoć" i tupi zvuk palice na nekom području na kome nije bio dio hotela Caza Grande, a najvjerovatnije je da je Dženan prebačen na to mjesto da bi se saobraćajna nesreća učinila vjerodostojnijom- kaže Feraget te dodao:

- Ovo što radi Davor je potez očajnika, to je samo jedan način da se skrene pažnja svima nama, jer naš pasivan odnos prema svim organima Vlasti je nas doveo u ovakvu situaciju, gdje godinama slušamo kako su policajci kao okorjeli kriminalci zataškavali cijelu situaciju u vezi ubistva, a najteži posao sada definitivno imaju tužioci, neprirodno je i neprihvatljivo- kazaje Ifet Feraget. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.