AFERA RESPIRATORI

Svjedok Zijad Džemić: Imam osjećaj da se sudi spravi, a sprava je dobra, ima međunarodne papire

Danas odbrana saslušavala direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH

Novalić i Hodžić po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

1.4.2022

Zijad Džemić direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, kazao da je Institut Parlamentarnoj skupštini u junu 2020, a FUCZ-u 30. jula iste godine, dostavio mišljenje o karakteristikama respiratorima ACM 812 A. Prema njegovim riječima, FUCZ-u je bilo naloženo od strane Agencije za lijekove BiH da od Instituta zatraži mišljenje.


Institut dao mišljenje na osnovu dokumentacije

Odgovarajući na pitanja Novalićeve braniteljice advokatice Vasvije Vidović, Džemić je kazao da je Institut dao mišljenje na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena.

On je kazao da je kineska firma od koje su kupljeni respiratori jedna od najstarijih proizvođača, te da je ugledne njemačke firme dobila certifikat da mogu svoje proizvode plasirati u Evropskoj uniji.

Džemić je kazao da je kineski proizvođač u tehničkoj specifikaciji naveo da respitrator ACM 812 A ima više invazivnih modova od neizvazivnih i da je svrstan u klasu 2B što znači da je riječ o invazivnom mehaničkom ventilatoru. Svjedok je kazao da je proizvođač naveo da se ovaj respirator može koristiti od hirurških sala do Hitne pomoći.

Džemić je kazao da je ACM 812 A upisan u registar u Srbiji 2019. godine u klasi 2B.

Svjedok je potvrdio da je Agencija za lijekove, inače, nadležna za uvoz medicinskih sredstava, a da Institut obavlja određene provjere uređaja u bolnicima. Laboratorija “Verlab” je bila zadužena za certifikaciju uvezenih respiratora i prvi put, krajem 2020. nisu dali dozvolu, jer su našli sistemski kvar. Dodao je da su respiratori verifikovani prilikom druge kontrole, nakon što je otklonjen kvar.

- " Verlab" je odradio vrhunski posao, spriječili su nepodešene respiratore da budu korišteni. Spriječili smo da ovdje govorimo o ljudskim žrtvama- kazao je Džemić.


Respiratori nisu bili upisani u registar

Odgovarajući na pitanja državnog tužioca Džermina Pašića, Džemić je rekao da se Institut nije izjašnjavao na pitanje parlamentarne komisije da li su uvezeni respiratori pogodni za dugotrajno liječenje pacijenata.

Kazao je da je Institut dao odgovor da li je sprava namijenjena za ono za šta je proizvođač rekao da jeste, a da je pitanje da li to serviser zna objasniti doktorima i da li oni to mogu shvatiti i koristiti.

- Imam osjećaj da se sudi spravi, a sprava je dobra, ima međunarodne papire- rekao je Džemić.

On je potvrdio da respiratori nisu bili upisani u registar medicinskih sredstava, ali je naveo da oko 25 odsto sprava u bolnicima nije upisano. .

Tužilac Pašić pitao je Džemića je li mu poznato da je jedan Klinički centar na osnovu njihovog mišljenja upotrijebio 18 ovih respiratora i da su ih potom odmah stavili van funkcije, svjedok je kazao da ne zna.

Tužilaštvo će nastaviti s ispitivanjem ovog svjedoka 6. aprila.


Vidović: Ovo je jedno u nizu svjedočenja koje mi pokušavamo dokazati. B. Cerić

Nakon pretresa advokatica Vasvija Vidović je izjavila.

- Ovo je jedno u nizu svjedočenja koje mi pokušavamo dokazati, a što se moglo zaključiti iz iskaza svjedoka da su respiratori odgovarajuće kvalitete , dakle spadaju u kategoriju 2B instrumenata te vrste da su registrovani bili u Srbiji prije 2019.godine kao kategorija 2B što znači, invazivni respiratori. Proizvođač je dakle imao certifikat, potreban za plasiranje takve vrste proizvoda u Evropskoj uniji, i da su prošli zakonsku verifikaciju, odnosno provjere koje naši propisi, zakoni i podzakonski akti predviđaju za tu vrstu respiratora- kazala je Vidović te dodala:

- Naravno za nas je to vrlo važno svjedočenje, jer pojašnjava one tačke optužnice u pogledu kvaliteta respiratora i sve ono što se danas dešavalo u sudnici vezano za kvalitet respiratora. Ovo nije jedini svjedok, i druge će odbrane iznijeti čitav niz svjedoka na ovu temu, a ono što hoću da kažem je veoma ružna manipulacija u javnosti oko neupotrebljivosti ventilatora, odnosno respiratora, oko lošeg kvaliteta a radi se o tome, kako ste od svjedoka čuli , kada se otvori internet stranica tog proizvođača o jednom od najkvalitetnijeg proizvođača opreme u svijetu i u Kini koja je ogromna država i koja se bavi daleko složenijim tehnologijama- zaključila je Vidović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.