PRESUDA U VISOKOM

Direktorica centra "Ajdinovići" Sanela Omerčević dobila uvjetnu kaznu zbog masovnog trovanje djece

Tereti se da je iz svjesnog nehata kao odgovorna osoba dovela u opasnost živote ljudi

SRC "Ajdinovići": Djeca se otrovala hranom. Avaz

Piše: B. C.

5.4.2022

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinski sud u Visokom je 9. marta 2022. godine, donio osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Sanele Omerčević zbog krivičnog djela Proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica iz člana 234. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, kojom joj je izrekao vvjetnu osudu, u kojoj se utvrđuje zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, a koja se neće izvršiti ako optužena za vrijeme od 2 (dvije) godine, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo- saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Optužnicom se  Sanela Omerčević  tereti da je iz svjesnog nehata kao odgovorna osoba, direktor u Sportsko-rekreativnom centru "Ajdinovići" proizvodila, pripremala i stavljala u promet živežne namirnice škodljive za zdravlje ljudi, čime je dovela u opasnost zdravlje ljudi.


Saopćenje Tužilaštva ZDK. Printsreen

Optužnica je u potvrdio 7. septembra 2021. godine sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

Riječ je o trovanju hranom 22 osobe 2019. godine i to uglavnom djece iz raznih sportskih klubova.


Zbog zdravstvenih problema (temperatura, proljev, povraćanje, malaksalost) sa sumnjom na trovanje hranom djeca su dobila i pomoć u JU Dom zdravlja Olovo, Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, JU Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo i JZU bolnica „Srbija“ Istočno Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.