SUD BIH

Suđenje u predmetu "Novalić i ostali": Višestruki skok cijena respiratora

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević

Novalić i Solak pred zgradom Suda BiH. BIRN BiH

S. S. / BIRN

13.4.2022

Vještak Odbrane na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, izjavio je da je teško utvrditi kolika je bila cijena respiratora koje je Federacija uvezla prije izbijanja pandemije, ali da informacije do kojih je došao ukazuju na značajan skok s nekoliko hiljada na nekoliko desetina hiljada.

Na poziv Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića, nalaz i mišljenje iznio je vještak Kristof Rojan (Christoph Rojahn).

- Vrlo je teško reći koja bi to bila prava cijena za tu vrstu uređaja u tom vremenskom periodu - kazao je Rojan.

On je naveo da je na osnovu javnih izvještaja i medijskih analiza došao do podataka da su "ACM 812A" respiratori koštali nekoliko hiljada konvertibilnih maraka (KM), a da je poslije cijena bila petocifrena. Navodio je neke izvore o cijenama u raznim valutama.

Vještak je izračunao da je marža "Srebrene maline" iznosila sedam posto i da je niska, iako, kako je rekao, nije ekspert za to pitanje.

Pitanje "pranja novca"

Rojan je analizirao dvije kineske kompanije – onu koja je proizvela respiratore i onu koja je bila trgovački posrednik u kupovini, a koja je registrovana za medicinske aparate.

Prema njegovim riječima, proizvođač je državna firma koja ima velike poslove i širok asortiman roba. Kazao je da ima pet međunarodnih certifikata i da je nema u registru prekršaja.

Vještak je rekao da mu je najizazovnije bilo pitanje "pranja novca".

- Ne razumijem u kom trenutku je izvršeno. Koji dio novca je trebalo oprati? Je li to državni novac?,  upitao je Rojan.

On je naveo da je za nalaz koristio dokumente koje mu je dostavila Odbrana, ali da se morao koristiti i podacima s interneta.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

U uvodnom predstavljanju Rojan je rekao da je završio pravo, a doktorirao političke nauke, te da radi kao konsultant. Kazao je da se većinu karijere bavi forenzičkim računovodstvom i da je radio u međunarodnim finansijskim kompanijama "Deloitte", "KPMG" i "PwC".

Tužilac se protivio saslušanju ovog vještaka

Tužilac Mirza Hukeljić protivio se da se Rojan sasluša kao vještak pošto iz njegove biografije nije jasno koje je struke.

Na pitanja Hukeljića, vještak je rekao da ranije nije iznosio nalaz i mišljenje pred sudom, ali da jeste pripremao materijale koji su korišteni u postupcima.

Navodeći da postoji ogroman broj dokaza u odnosu na ono što mu je Odbrana dostavila, Hukeljić je pitao Rojana da li bi iznio drugačije zaključke da je dobio više materijala. Vještak je kazao da to ne može znati.

Braniteljica Vasvija Vidović rekla je da tužilac treba da predoči dokaz koji želi kako bi ga vještak prokomentarisao.

Rojan je kazao da se nije obraćao kineskim kompanijama za cijene, navodeći da proizvođač proizvode uglavnom prodaje preko posrednika. Potvrdio je da je naručio vanjskog istraživača za kineske kompanije zbog pristupa bazama i poznavanja kineskog jezika.

Suđenje se nastavlja 11. maja, kada se očekuju prvi svjedoci Odbrane Solaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.