AKCIJA USKOKA

Hrvatska: Razbijen lanac švercera velike količine kokaina, sarađivali i s BiH

Pokrenuta je istraga protiv 14 hrvatskih državljana koje se sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina

H. J. I. / Jutarnji.hr

Policija Hrvatske i USKOK danas su sproveli akciju razbijanja krijumčarskog lanca kokaina koji je iz Latinske Amerike stizao u Hrvatsku i druge evropske zemlje.

U Hrvatskoj i u inostranstvu uhapšeno je desetak osoba, među njima i stranih državljana, objavio je Jutarnji list, navodeći da je riječ o proširenju istrage prošlogodišnje zapljene u luci Ploče 56 kilograma kokaina iz Ekvadora.

Uskok je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca, a prvoosumnjičenog Petra Ćosića (51) i za ubistvo Milana Milovca (47) koji je sarađivao s u četvrtak uhapšenim beogradskim narko-bosom Darkom Šarićem, piše Jutarnji list.

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da je pokrenulo istragu nad dvije grupe krijumčara na temelju kaznene prijave Uskoka  i rezultata pribavljenih putem međunarodne saradnje s više država te s Eurojustom i Europolom. Uskok je saopćio da se prva grupa krijumčara sastojala od 10 članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu grupu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti.

Otkrivene i osobe iz BiH

Prema pisanju medija, 10-eročlano zločinačko udruženje je vodio Petar Ćosić zvan Šarac koji je 2011. uhapšen u akciji Dogma zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Ćosić je, prema sumnjama Uskoka, od novembra 2019. do 12. aprila 2022., povezao ostale osumnjičenike i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji, Njemačkoj, Grčkoj, BiH, Kolumbiji i Ekvadoru radi šverca kokaina.

Tužilaštvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i istovar, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi 10-eročlane grupe finansirali utovar kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom rasparčavali.

Na taj način je 10-eročlana grupa prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 milijuna eura, naglasio je Uskok.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj grupi.

Desna ruka Darka Šarića

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narko-bosa Darka Šarića koji je u četvrtak uhapšen u Beogradu.

Uz to, Uskok sumnjiči 36-godišnjaka za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, četiri pištolja, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je grupa pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura. Također, 36-godišnjak i 46-godišnjak su u dva navrata organizirali šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali su odustali od transfera radi uvedenih ograničenja zbog pandemije koronavirusa i rizika da ne budu otkriveni.

Također, 63-godišnji i 47-godišnji član Ćosićeve grupe sumnjiče se za krijumčarenje 17 stranaca koji su otkriveni u kamionskoj prikolici na granici na Bregani.

Aplikacija "Sky" dovela do hapšenja

Tužilaštvo je izvijestilo da je razbijena i druga grupa švercera južnoameričkog kokaina kojeg su prodavali za 30.000 eura po kilogramu. Uskok ističe da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora za članove obje grupe krijumčara.

Akcija policije i Uskoka rezultat su prošlogodišnje zapljene u luci Ploče 56 kilograma kokaina iz Ekvadora, koji je nepoznata osoba sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je tvrtka Frigo Bonsai uvozila banane.

Istražitelji su do inkriminirajućih dokaza navodno došli zahvaljujući aplikaciji za dešifriranje poruka "Sky" koju su im dostavile američke kolege.

U akciji je sudjelovalo stotinjak policijskih službenika kriminalističke i interventne policije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je osumnjičene osobe predala pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, stoji u saopćenju MUP-a.

NA VRH

Podijeli članak na