ADVOKAT ĆE SE ŽALITI

Medenica se pokušala ubiti, a njen sin naplaćivao odluke Vrhovnog suda CG?

Tvrdila je i da nije počinila nijedno krivično djelo koje joj se stavlja na teret

A. O. / Vijesti.me

Vesna Medenica

Foto: NOVA.RS


Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica osumnjičena je da je, navodno, u najmanje dva slučaja uticala da sudije tog suda donesu odluku, za šta je, tvrde izvori Vijesti.me njen sin Miloš dobio oko 300.000 eura.

Prema istim informacijama, riječ je o dvije revizije, na osnovu kojih su oni u čiji predmet se umješala bili u plusu za 400.000 i 600.000 eura.

Žalba na odluku

To je “Vijestima” kazao sagovornik uključen u istragu, objasnivši da je Miloš Medenica za uslugu tražio 30 posto dobiti.

Vesni Medenici, njenom nekadašnjem tjelohranitelju – policajcu Miloradu Medenici, Luki Bakoču, Vasiliju Petroviću i službenici Uprave prihoda i carina Ivani Kovačević sinoć je određen pritvor do 30 dana. Takvu odluku sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša donijela je nakon šestosatnog vijećanja. Prema saznanjima “Vijesti” iz istrage, dok se čekalo na odluku Mugoše, policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pretresla kuće dvoje uhapšenih.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, najavio je da će se žaliti na odluku sudije za istragu. Isto će uraditi i branilac Petrovića, advokat Danilo Mićović.

- Po rješenjima sudije za istragu svi osumnjičeni su upućeni u Istražni zatvor u Spužu. Određenim im je pritvor do 30 dana, po pritvorskom osnovu da bi eventualnim boravkom na slobodi uticali na svjedoke. U ime moje branjenice izjaviću žalbu na rješenje sudije - rekao je advokat Begović.

On je objasnio da će ljekari donijeti odluku o tome da li će Medenica otići u spuški zatvor ili će biti na bolničkom liječenju.

  • Privedena Medenica

    Privedena Medenica

    Foto: BORIS PEJOVIĆ


Negiranje pred sutkinjom

Vesna Medenica u Viši sud privedena je iz bolničke postelje, a osim policije koja je sprovodila u pratnji su bili i medicinska sestra i ljekar Sreten Kavarić.

U tu zgradu Medenica je prvi put ušla sa lisicama na rukama i sjela na optuženičku klupu. Ona se rasplakala pred doskorašnjom prijateljicom, sutkinjom Mugošom, kojoj je ispričala da već godinama živi sa sinom koji je zavisnik od psihoaktivnih supstanci.

Tvrdila je i da nije počinila nijedno krivično djelo koje joj se stavlja na teret – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj. Nakon saslušanja vraćena je u Klinički centar Crne Gore, gdje će je čuvati zatvorska policija.

I ostali osumnjičeni negirali su pred sutkinjom da su počinili krivična djela.

Specijalni tužioci u istrazi protiv kriminalne grupe okupljene oko Vesne Medenice i njenog sina Miloša imaju dva svjedoka saradnika.

Prema nezvaničnim informacijama taj status imaju M. P. i njegov brat od strica B. P. iz Zete koji su se nagodili sa specijalnim tužiocima da priznaju krivicu.

Vrijedno zemljište

Ni ta informacija nije zvanično saopćena iz Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović kazao je da nema saznanja o tome da bilo koji svjedok ima povlašćeni status. Izvor “Vijesti” kazao je da je M. P. prije desetak dana istražiteljima maltene nacrtao šemu davanja i uzimanja mita, a kazao im je i u kojim sudskim predmetima je donošena plaćena odluka.

Iz SDT-a nezvanično je rečeno da će narednih dana odlučiti o statusu braće P. odnosno, da li će oni samo potpisati sporazumno priznanje krivice, ili će im biti dodijeljen status svjedoka saradnika.

Sagovornik upućen u istragu objasnio je da je Medenica, “uz kafu” sudijama govorila kakve odluke treba donijeti u revizijama sudskih presuda za koje se interesovao njen sin.

- Dva imena se ponavljaju, ali pitanje je da li su oni ubrzavali odluke zbog toga što se za njih interesovala Medenica, ili su znali šta rade - rekao je taj sagovornik.

On je dodao da istražitelji sada moraju provjeriti sve te odluke.

Navodno, u jednom slučaju radilo se o povraćaju izuzetno vrijednog zemljišta.

Van životne opasnosti

”Vijesti” su objavile da istražitelji sumnjaju da je Medenica “čašćena” sa tri stana zbog uticaja na odluke u pojedinim sudskim predmetima.

Listu je iz više nezvaničnih izvora potvrđeno da su na Crnogorskom primorju nekretnine koje je na taj način, navodno, dobila dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda i nekadašnja vrhovna državna tužiteljica Crne Gore.

Također, kako su javile crnogorske “Vijesti” Vesna Medenica je pokušala izvršiti samoubistvo nakon što se povrijedila staklom.

Isti izvori za ovaj mediji kazali su da je ona van životne opasnosti.

Rane koje je Medenica sebi nanijela su površinske ogrebotine, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” zatvorske policajke su Medenicu nešto prije 23 sata u srijedu 20. aprila ispratile Medenicu do toaleta, nakon čega se ona zaključala u toj prostoriji i razbila ogledalo.

Više o temi Vesna Medenica

ODLUKA SUDIJE ZA ISTRAGU
Vesni Medenici određen pritvor do 30 dana
NA VRH

Podijeli članak na