ISTRAGA

Pet mjeseci od likvidacije u Pofalićima: Zašto nema optužnice za ubistvo Mehmeda Ramića

Amel Jašarević u pritvoru, Edvin Imamović i Igor Zuko na slobodi, dok je za Adelom Kabašem Interpol raspisao potjernicu

Vozila na mjestu ubistva Ramića. Avaz

Piše: B. Cerić

24.4.2022

Iako je optužnica za ubistvo Kenina Lukača podignuta, Tužilaštvo Kantona Sarajevo još nije podiglo optužnicu za likvidaciju Mehmeda Ramića u naselju Pofalići, a koja se desila mjesec prije nego što je izrešetan Lukač, koji je bio dobar Ramićev prijatelj.

Na pitanje zašto kasni optužnica, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo dobili smo šturi odgovor - istraga je u toku.


Tužilačka odluka

- U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage, trenutno ne možemo davati informacije iz predmeta. Kada bude donesena konačna tužilačka odluka, obavijestit ćemo javnost - kazala je za „Avaz“ Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da se čekaju nalazi vještačenja, a i istražitelji se nadaju da bi u međuvremenu mogao biti uhapšen odbjegli Adel Kabaš (ranije Murtović), za kojeg je utvrđeno da je, zajedno s Amelom Jašarevićem, pucao u Ramića.

Likvidacija Mehmeda Ramića desila se 12. decembra 2021. godine na raskrsnici na Pofalićima.


Jašarević: I dalje u pritvoru. Avaz

Podsjetimo, Adel Kabaš se s Edvinom Imamovićem i Adelovim prijateljem kretao Golfom 7 plave boje, a iza njih je u crnom Golfu 7 išao Amel Jašarević s Igorom Zukom. Kako su išli iz pravca Pofalića prema kružnom toku, pored njih je prošao Mehmed Ramić Meša u crvenom Peugeotu.

Na semaforu na Pofalićima prišli su Mešinom vozilu, a Jašarević je išao za njima i stao

iza Kabaša. Nakon kraće prepirke došlo je do pucnjave, u kojoj je na licu mjesta smrtno stradao Ramić.


Radarski sistem

Jašarević je ostao na mjestu događaja i policajcima je odmah priznao da je pucao na Ramića. Kabaš zvani Dasta, nakon pucnjave na Pofalićima, iste je noći, uz pomoć Edvina Imamovića i Igora Zuke, pobjegao u Lukavicu, a potom prema Bileći i najvjerovatnije je završio u Crnoj Gori.

Kabaša i Zuku otkrio je u bijegu radarski sistem “Sparta”, koji je prije dvije godine postavljen u Kantonu Sarajevo.


Adel Kabaš: Još u bijegu. Agencije

Tokom istrage Jašareviću je produžavan pritvor, dok su Imamović i Zuko pušteni da se brane sa slobode. Njima je određen kućni pritvor. Za Adelom Kabašem Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu.


Pucali u Kenina Lukača

Za ubistvo Kenina Lukača optuženi su Sead Adilović, Vedad Višnjić i Asmir Murtović. Optuženi se terete da su 20. januara 2022. godine u 16.50 sati u ulici Ruđera Boškovića, nakon naguravanja, usmrtili Kenina Lukača, u kojeg su ispalili 11 hitaca iz pištolja. Nakon toga su pobjegli i skrivali se od policijskih organa, sve do 22. januara 2022. godine, kada su i uhapšeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.