AKCIJA "DIABLO 2"

Granična policija BiH: Hapse se osumnjičeni za krijumčarenje tone skanka u EU

Navedene aktivnosti se provode, u suradnji sa EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH

Granična policija BiH. ILUSTRACIJA

A. O.

27.4.2022

Policijski službenici Granične policije BiH, na širem području Sarajeva, realiziraju operativnu akciju, kodnog naziva "DIABLO 2", prilikom čega se vrše pretresi na šest lokacija, koje koriste osumnjičene osobe.

Navedene aktivnosti se provode, u suradnji sa EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, kao članovi grupe za organizirani kriminal, počinile krivično djelo „Organizirani kriminal“ iz članka 250. KZ BiH stav a u vezi s krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz članka 195. KZ BiH i krivičnim djelom „Pranje novca“ iz članka 209. KZ BiH, na način da su organizirano iz BiH i drugih država regije, krijumčarili veće količine opojne droge marihuane – skanka u države Evropske unije.

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su dokumentirali da su članovi grupe za organizirani kriminal prokrijumčarili oko 1.000 kilograma opojne droge (tonu) marihuane – skanka, čime je pribavljena protupravna imovinska korist u većem iznosu.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.