ISTRAGA

Benjaminu Spahoviću, koji je prije tri mjeseca svojim Porscheom udario 17-godišnjeg Orhana Tanovića, optužnica 11.maja?

Istraga je pri kraju, a Spahoviću, nakon tri mjeseca, mjera pritvora istječe naredne sedmice

Privođenje Spahovića u Tužilaštvo KS. Avaz

Piše: B. Cerić

6.5.2022

Benjaminu Spahoviću, koji je prije tri mjeseca na Drveniji u Sarajevu svojim Porscheom udario 17-godišnjeg Orhana Tanovića, sina bh. oskarovca Danisa Tanovića, 11. maja istječu tri mjeseca pritvora, koliko mu je do sada odredio Općinski sud u Sarajevu.


Teško djelo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još se nije zvanično oglasilo o tome hoće li tražiti produženje pritvora za Spahovića, koji se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Produženje pritvora je do sada traženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je istraga u ovom predmetu pri samom kraju te da bi optužnica, najvjerovatnije, mogla biti podignuta do 11. maja.

Stravična nesreća se, podsjetimo, desila 11. februara ove godine, a 17-godišnjak je tom prilikom zadobio teške i po život opasne povrede, zbog čega je bio hospitaliziran u KCUS-u.

Nakon tri mjeseca rehabilitacije Orhan Tanović je ponovo savladao govor i hodanje te se nedavno vratio i u školske klupe.

Uviđaj na mjestu nesreće, podsjetimo, trajao je više od tri sata, a vještačenjem je utvrđeno da se Spahović ulicom Hamdije Kreševljakovića kretao brzinom višom od 50 kilometara na sat.


Dozvoljena brzina

- Dozvoljena brzina je 50 kilometara na sat, a u tom dijelu ulice primjerena je brzina od 40 kilometara na sat. Zbog blizine semafora te autobuskog i trolejbuskog stajališta potrebno je voziti čak i manjom brzinom, jer se u svakom momentu mogu na kolovozu pojaviti pješaci - kazao nam je izvor blizak istrazi.

Odmah nakon hapšenja iz MUP-a KS saopćeno je da Spahović nije bio pod utjecajem alkohola ni narkotika.


Danis Tanović objavio fotografiju s djecom. Instagram

Tanović: Sretan sam što smo svi živi za Bajram

Proslavljeni bosanskohercegovački reditelj i oskarovac Danis Tanović oglasio se na Instagramu, gdje je uputio čestitku za Bajram. Uz čestitku je postavio predivnu fotografiju sa svojom djecom, a među njima je i Orhan, koji se uspješno oporavio nakon nesreće.

- Ove godine sam sretan i zahvalan što smo svi živi na Bajram. Nadamo se da će stara majka za sljedeći ponovo biti zdravo i na nogama i da ćemo ga proslaviti uz veliki ručak s njom. Bajrambarečula svima koji slave, želim vam zdravlje, mir i sreću… - poručio je Tanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.