TRI SATA DAVAO ISKAZ

Advokat Duško Tomić potvrdio pisanje "Avaza": Macan dao iskaz, tražimo razdvajanje postupka

Mislim da će uskoro kako je rekla tužiteljica doći Sava Marinković iz Njemačke, da je u završnoj fazi procedura ekstradicije pa ćemo onda vidjeti šta će biti

Tomić: Zastupa Macana. Avaz

Piše: B. C.

9.5.2022

Advokat Duško Tomić potvrdio je pisanje "Avaza" da je Aleksandar Macan, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji se predao prije nekoliko mjeseci, danas davao iskaz u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. 

- Mislim da će uskoro kako je rekla tužiteljica doći Sava Marinković iz Njemačke, da je u završnoj fazi procedura ekstradicije pa ćemo onda vidjeti šta će biti. Mi smo pojašnjavali neke stvari i ostajemo pri našim izjavama i vidjet ćemo kada dođe Sava Marinković šta će se desiti - kazao je za portal "Avaza" Duško Tomić. 


U Tužilaštvu sigurni u ekstradiciju

On je dodao da je u Tužilaštvu ponovio svoj stav da bi bilo dobro da se postupak razdvoji u odnosu na Aleksandra Macana i Marka Trifkovića.

- Utvrdio sam da neće brzo doći do ekstradicije jer imam informaciju da je Sava Marinković pokušao bjekstvo iz zatvora u Njemačkoj i da on neće dragovoljno doći ovdje, ali oni su u Tužilaštvu sigurni u ekstradiciju i zato smatraju da nema potrebe da izdvajaju postupak. U šestom mjesecu ističe šest mjeseci pritvora. Macana ne mogu duže držati bez podizanja optužnice. Uvjeren sam da im je moj prijedlog za razdvajanjem postupka dobar, ali oni misle da će blagovremeno, do podizanja optužnice, Sava Marinković biti izručen iz Njemačke. Kazali su da je Tužilaštvo i Ministarstvo pravde Njemačke prihvatilo prijedlog za izručenje i da čekaju samo neke formalnosti - kazao je Tomić.


Više puta bio u Tužilaštvu

Macan je uz jake mjere osiguranja više puta boravio u Tužilaštvu, u kojem je 24.decembra prošle godine, nakon predaje, dao iskaz u kojem je rekao da je u policajce pucao Sava Marinković, koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj, a bio je kobne noći na Alipašinom Polju.

Za Marinkovićem je raspisana međunarodna potjernica. S njima u vozilu je bio i Marko Trifković Žižan, koji se također nalazi u pritvoru KPZ Sarajevo, gdje je i pritvoreni Macan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.