SUD BIH

Afera "Respiratori": Šta su izjavili Anis Ajdinović i Ensad Korman

Ajdinović potvrdio da se na sastancima Štaba razgovaralo o nabavci medicinskih sredstava i opreme

Odbrana Solaka pozvala Ajdinovića i Kormana. Avaz

Piše: B. C.

11.5.2022

Saslušanjem svjedoka Odbrane Fahrudina Solaka, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Danas su saslušani Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Ensad Korman vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije, koji su od 25. marta 2020. godine bili članovi Federalnog štaba civilne zaštite.

Anis Ajdinović je odgovarajući na pitanja advokatice Marsele Bajramović koja zastupa Solaka, potvrdio da su na sastancima štaba između ostlog donošene odluke za nabavku medicinskih sredstava i opreme među kojima je bilo govora i o respiratorima.


Anes Memić mu kazao da su u pitanju respiratori

Ajdinović je pojasnio da je u to vrijeme vladao veliki strah i panika građana nakon pojave koronavirusa, te da je bilo doneseno dosta akata kako bi se na granici vršila kontrola i onemogućio dolazak građana BiH zaraženih koronavirusom, a sve u cilju sprečavanja širenja zaraze. Inspekcija se organizirala i imala kontinuiran nadzor putnika i roba na graničnim prijelazima.

U martu 2020. godine sjednice Federalnog štaba civilne zaštite održavale su se danonoćno. Bio je to i period proglašenja stanja nesreće.

Štab je donosio naredbe i odluke koje su bile obavezujuće. Kako je potvrdio Ajdinović donosile su se odluke o nabavci testova, zaštitnih maski, odijela i rukavaica, a bili su aktuaelni i respiratori.

Materijale za te sjednice, kako je pojasnio, dobijali su elektronskim putem. Sazivao ih je sekretar Štaba Enes Memić, koji je vodio i zapisnike o sjednicama, a koji su se usvajali na početku svake sjednice za ono što se dešavalo na prethodnoj.

Ajdinović je potvrdio da su donošene odluke o nabavci respiratora prvo za pet miliona maraka, a potom za sedam miliona.

Potvrdio je da se na telefonskoj sjednici glasalo za nabavku medicinski sredstava i kako kaže Ajdinović, njemu je nakon što ga je pitao, sekretar Štaba Enes Memić kazao da je u putanju nabavka respiratora. Ajdinović je potvrdio da je elektronskim putem, dakle mejlom, potvrdno glasao za Odluku o nabavci medicijske opreme od 1. aprila 2020. godine .

- Mislim da je konstatovano da je jednoglasno donesena odluka - kazao je Ajdinović.

Potvrdio je da kada su respiratori već došli i kada se govorilo o njihovim manjkavostima, naknadno razgovarali o tome zašto u odluci nisu navedena sva medicinska sredstva.

Odluka o raspoređivanju respiratora kliničkim centrima je tada odgođena. Za sve nabavke bila je zadužena Federalna uprava civilne zaštite kojoj je dat nalog da nabavku izvrši iz sredstava za posebne namjene,

Odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića, Ajdinović je potvrdio da glasajući za odluku od 1. aprila nisu imali saznanja o dobavljaču “Srebrenoj malini”, kao ni o količini i cijeni respiratora. Nikad nisu raspravljali o članu 10. Zakona o javnim nabavkama, ni proceduri koju je FUCZ provodio. Ajdinović je potvrdio da u Štabu nikada nisu raspravljali o ponudama.


Nije bilo spiska medicinske opreme

Senka Nožica koja zastupa Jelku Milićević upitala je Ajdinovića je li siguran da mu je Enes Memić kazao da je u pitanju bila nabavka respiratora, jer je Memić na pretresu kazao da ni on to nije znao, Ajdinović je potvrdio da mu je Memić to kazao.

Na pitanje Nožice zašto je to onda problematizirao na sastanku s Milićević i ostalima, Ajdinović je kazao da su htjeli utvrditi jesu li oni u nećemu pogriješili i utvrdili su da nije bilo spiska medicinske opreme.

Na pitanje da li je Jelka Milićević kao zapovjednica Štaba znala da se nabavljaju respiratori kazao je: "Naravno da je znala".

Ensad Korman je kazao da je na sastancima Štaba doneseno dosta naredbi koje su se ticale policijskih struktura, te da je njegova obaveza bila da ih sprovodi zajedno s komesarima kantonalnih Ministarstava unutrašnjih poslova.

Potvrdio je da se razgovaralo o nabavci medicinskih sredstava i opreme, a među potrebama koje je iznosio direktor Zavoda za javno zdravstvo, kako misli, bili su i respiratori. Korman je kazao da je odluka od 1. aprila 2020. godine donesena za sve potrebe koje je iskazao Zavod.

Korman je potvrdio da je odluka donesena na telefonskoj sjednici i da je tog dana bio na terenu te da ga je zvao Enes Memić kako bi ga podsjetio na sjednicu i donošenje odluke. Korman je, kako je rekao, potvrdno glasao za odluku, a kako je uočio većina je bila saglasna.

On je kazao da nije znao da se radi o respiratorima i da je u odluci bilo navedeno da se nabavlja oprema potrebna za spašavanje ljudi od koronavirusa.

Odluka o raspodjeli respiratora kliničkim centrima stavljena je u početku van snage. Kasnije kada se utvrdilo da neće utjecati na sudski postupak donesena je odluka o raspodjeli respiratora kliničkim centrima o kantonalnim bolnicama.

Korman je potvrdio da se Štab nije bavio ponudama za nabavku opreme, te da je FUCZ bila u obavezi da izvrši nabavku u skladu sa zakonom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.