RAZBIJEN KLAN

Hrvati sa Bosancem na domišljat način krijumčarili kokain iz Holandije u Britaniju

Tokom tog prijevoza 27-godišnjak je odlazio u Belgiju i Holandiju gdje je preuzimao kokain koji je skrivao u kamionu i potom ga krijumčario i predavao nepoznatoj osobi u Velikoj Britaniji

Krijumčarili kokain. ILUSTRCIJA

A. O. / Dnevnik.hr

11.5.2022

Istragu protiv trojice hrvatskih državljana koji se sumnjiče da su organizirano pokušali prošvercovati dva kilograma kokaina u Veliku Britaniju pokrenuo je USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta). 

Ova tura im je pala, ali su u saradnji s Bosancem, Britancem i Holanđaninom, ranijih mjeseci krijumčarili drogu.


Poveznica za "rad"

Kako je saopćeno iz hrvatskog tužilaštva, 42-godišnji Hrvat bio je poveznica za “rad” Hrvata i bh. državljana od septembra 2021. do 23. februara 2022. godine. Trojica Hrvata su sarađivali s trojkom iz BiH, Holandije i Velike Britanije. Plan je bio kontinuirana nabavka kokaina iz Holandije te njegov prevoz i prodaja u Veliku Britaniju, ali i EU, piše Dnevnik.hr.

Hrvat (42) dogovorio je s nepoznatom osobom iz BiH kontinuiranu nabavku određenih količina kokaina koja se trebala preuzeti od nepoznate osobe u Holandiji i potom dostaviti nepoznatoj osobi u Velikoj Britaniji.

- U tu svrhu, dodaje policija, 42-godišnjak je s nepoznatom osobom u BiH i 27-godišnjakom kupio kamion s prikolicom u kojem su izradili posebni spremnik u kojem mogu krijumčariti do 50 kilograma kokaina. Kako bi prekrili da tim kamionom krijumčare drogu, 27-godišnjak je preko svoje firme dogovarao prijevoz legalnog tereta i njegovo preuzimanje na tačno određenim lokacijama, kao i prijevoz do Velike Britanije. Tokom tog prijevoza 27-godišnjak je odlazio u Belgiju i Holandiju gdje je preuzimao kokain koji je skrivao u kamionu i potom ga krijumčario i predavao nepoznatoj osobi u Velikoj Britaniji. Pritom je, dodaje policija, 34-godišnjak prenosio upute 42-godišnjaka namijenjene 27-godišnjaku kojem je plaćao troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge - navode iz policije.


Ugovorio prijevoz

Tako je 27-godišnjak po uputama 42-godišnjaka i 34-godišnjaka ugovorio prijevoz legalnog tereta od Hrvatske do Velike Britanije, gdje su ga 23. februara zaustavili carinici i policajci koji su pretragom kamiona u posebno izrađenom prostoru pronašli dva kilograma kokaina.

Uz to, pretragom provedenom u utorak, policija je u posjedu 34-godišnjaka pronašla automatsku pušku s dva pripadajuća spremnika sa streljivom, ističe Uskok. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 34-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok su ostala dvojica osumnjičenih već u zatvoru. Protiv sve trojice, policija je podnijela kaznenu prijavu Uskoku koji je sucu istrage splitskog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora za 34-godišnjaka.

O državljanima BiH, Velike Britanije i Holandije nema informacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.