UČESTVOVALI U UBISTVIMA

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin u Bijeljini 1992. godine

U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina

A. O.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Foto: AVAZ


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Samardžije Milenka, zv. “Travka” i “Žabac”, rođenog 1964. godine u Travniku, Stanić Koste, zv. ”Kole” rođenog 1970. godine u mjestu Sokolac.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici MUP RS– Sokolac, zajedno sa više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te izravno, svjesno i voljno učestvovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu učestvovali u neprijateljstvima.

Pet žrtava

U optužnici se navodi da su optuženi u mjesecu septembru 1992. godine, učestvovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve, iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optuženi se terete da su osobno i izravno učestvovali u strijeljanju i ubistvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao 6 godina.

U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.

Prisilno dovođenje

Optuženi Samardžija, također se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina, učestvovao u nezakonitom prisilnom odvođenju 3 civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, osobno usmrtio tri civila.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Više o:

Sokolac Bijeljina
NA VRH

Podijeli članak na