UČESTVOVALI U UBISTVIMA

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin u Bijeljini 1992. godine

U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. AVAZ

A. O.

13.5.2022

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Samardžije Milenka, zv. “Travka” i “Žabac”, rođenog 1964. godine u Travniku, Stanić Koste, zv. ”Kole” rođenog 1970. godine u mjestu Sokolac.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici MUP RS– Sokolac, zajedno sa više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te izravno, svjesno i voljno učestvovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu učestvovali u neprijateljstvima.


Pet žrtava

U optužnici se navodi da su optuženi u mjesecu septembru 1992. godine, učestvovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve, iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optuženi se terete da su osobno i izravno učestvovali u strijeljanju i ubistvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao 6 godina.

U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.


Prisilno dovođenje

Optuženi Samardžija, također se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina, učestvovao u nezakonitom prisilnom odvođenju 3 civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, osobno usmrtio tri civila.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.