VJEŠTAČENJA TRAJU

Da li će Matejev mobitel riješiti misteriju njegovog nestanka?

Hrvatska policija razgovarala je i s proizvođačem mobitela i napravila forenzičku analizu njegovog korisničkog računa

S. S. / Jutarnji.hr

Beograd danas ispraća Mateja Periša

Foto: AGENCIJE


Iako je pronalaskom tijela Mateja Periša i nedvosmislenim utvrđivanjem identiteta zaključena dilema oko nestanka 27-godišnjeg Splićanina, što je njegovoj porodici donijelo veliku bol ali i olakšanje nakon 139 dana potrage, za forenzičare i kriminaliste "dosje Periš" još nije zaključen.

Naime, još uvijek je nužno obaviti toksikološka vještačenja tkiva koje je uzeto na analizu u Institutu za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" u Beogradu, a o tome je za RTL govorio Đorđe Alempijević, direktor tog instituta.

- To su promjene koje se nazivaju saponifikacija i truljenje odnosno pseudomiceracija. To su sad neki stručni termini, nisu toliko bitni. Dakle, te promjene mijenjaju normalan izgled tkiva. One mogu obrisati neke nalaze koji bi za nas bili značajni za tumačenje. Naravno, svaku obdukciju morate raditi pažljivo, a ovdje morate otvoriti 'četvore oči' da biste mogli sve to rastumačiti. Mi imamo, recimo, mogućnost da uradimo mikroskopske pretrage, dakle da pogledamo isječke organa, tkiva, jer se nekada nešto ne može vidjeti golim okom, već samo pod mikroskopom. Uzeti uzorci organa, najčešće jetre i bubrega, dat će odgovor na pitanje je li u organizmu bilo lijekova, otrova ili droga. Obično utjecaj lijekova, droga, otrova i tako dalje ne mora biti vidljiv ni mikroskopski ni golim okom, nego ćete ga potvrditi hemijsko-toksikološkom analizom - rekao je Alempijević. 

Dinamika rezultata tih analiza je od tjedan dana do više od mjesec dana.

Kako je u džepu hlača nađen i Matejev mobitel marke Samsung, Jutarnji.hr je razgovarao sa stručnjakom za telekomunikacije koji je rekao šta bi se eventualno moglo ustanoviti s obzirom na to da je mobitel gotovo pet mjeseci bio pod vodom.

- Ako je u mobitelu bila SD kartica, bez obzira na proteklo vrijeme, podaci s nje mogli bi se vratiti, ali čip mobitela je zbog djelovanja vode i korozije sasvim sigurno uništen i sam uređaj policiji više neće biti od koristi za neke daljnje analize. Međutim, sve dok je bio aktivan i odašiljao signal, bio je spojen na mrežu, i tu se mogla napraviti analiza. Vjerujem da je policija sve to i obavila - kazao je.

Podsjećamo, srbijanska policija već je napravila i objavila 11. marta iscrpnu rekonstrukciju kretanja Mateja Periša nakon izlaska iz kluba Gotik 31. decembra, kad su ga kamere snimile u 1:43.

Posljednja snimka na kojoj se vidi objekt koji pluta u Savi nizvodno od restorana Savanova i što se poklapa sa signalom Matejeva mobitela nastala je u 2:03.

Hrvatska policija razgovarala je i s proizvođačem mobitela i napravila forenzičku analizu njegovog korisničkog računa. Hoće li se i na SD kartici, ako je bila u mobitelu, naći neki korisni podaci, tek će pokazati vještačenje, smatra sagovornik Jutarnjeg.

Jutarnji je pokušao kontaktirati i jednog od Matejevih prijatelja koji je s njim bio u Beogradu i koji je prvi objavio apel za pomoć nakon njegova nestanka, ali nije odgovarao na naš poziv.

Na društvenim mrežama njegovi prijatelji opraštali su se od Mateja, a Matejevoj porodici i na društvenim mrežama brojni prijatelji, ali i nepoznati ljudi izražavaju saučešće.

NA VRH

Podijeli članak na