UBISTVO IZ KORISTOLJUBLJA

Tužilaštvo u Beogradu zatražilo maksimalnu kaznu zatvora za Jelenu Špagović koja je ubila penzionerku

Kofer sa tijelom starice stavila je u iznajmljeni Pežo 508 i odvezla se u vikend-naselje Krčedin, ali su tragovi krvi ostali na tapacirungu vozila

Majda Garović i Jelena Špagović. AGENCIJE

A. O. / Telegraf.rs

23.5.2022

Više javno tužilaštvo u Beogradu od suda je zatražilo da Jelenu Špagović (26) osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo devizne penzionerke Majde Garović (80) u junu 2019. godine.

Naime, ovo tužilaštvo smatra da je dokazalo da je Špagović počinila najteže krivično djelo, teško ubistvo iz koristoljublja, dok je odbrana tvrdila da je u pitanju "obično" ubistvo, za koje je zaprijećena daleko manja kazna do 15 godina zatvora.

Jelena Špagović. FACEBOOK

Postupajući tužilac je podsJetila da je Špagović nakon ubistva skinula sa ubijene žene naušnice i lančić, i kasnije prodala, kao i da je ovim zločinom izbjegla da joj vrati dug od 1.200 eura.

Sa druge strane odbrana je tvrdila da nije u pitanju teško, već obično ubistvo, jer Špagović nije uzela od Garović prsten i sat koji su pronađeni pored njenog tijela.

Olakšavajuća okolnost

Podsjetili su da je Špagović priznala izvršenje djela i detaljno ga opisala, što bi sud, kako smatraju, trebalo da cijeni kao olakšavajuću okolnost prilikom izricanja kazne.

Špagović je u svojoj završnoj riječi izrazila kajanje i rekla da joj nije bila namjera da ubije Garović.

- Nije razorena samo Majdina porodica već i moja, moj sin raste bez mene jer sam ja već tri godine u pritvoru - rekla je ona.

Navela je da je porodična žena, da je stalno zaposlena i da nije konfliktna ličnost.

Svoju završnu riječ iznio je i oštećeni u ovom predmetu, sin ubijene žene navodeći da osim razaranja porodice i dalje svi nose traume tog zločina. Sud je izricanje presude zakazao za 1.juni. 


Motiv bio dug

Na današnje suđenje Špagović je dovedena iz pritvora u kom je od jula 2019. godine. Špagovićeva je optužena za krivično djelo teško ubistvo, za koje joj prijeti kazna od najmanje 10 godina zatvora.

Sumnja se da je ubila Majdu Garović, nekadašnju komšinicu iz Zemuna, a da je motiv bio dug. Navodno je istragom utvrđeno da je Špagović od Garovićeve pozajmila 2.500 eura, ali joj novac nije vratila.

Nakon zločina, ona je sa tijela starice skinula zlatan lanac i prodala ga u jednoj zalagaonici.

Kofer sa tijelom starice stavila je u iznajmljeni Pežo 508 i odvezla se u vikend-naselje Krčedin, ali su tragovi krvi ostali na tapacirungu vozila.

U tom vikend-naselju pored Dunava zapalila je dijelove tijela, piše Telegra.rs.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.