NEREDI U HRVATSKOJ

Policija detaljno opisala napade navijača: Dogovorili su se da će napraviti haos

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina

U sukobu je povrijeđeno najmanje 35 osoba, od toga su četiri osobe upucane. Pixell

A. Č. / Index.hr

23.5.2022

U subotu navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec došlo je do velikog sukoba između navijača Hajduka i policije. U sukobu je povrijeđeno najmanje 35 osoba. Od toga su četiri osobe upucane. Uhapšene su 43 osobe.

Prvoj desetorici uhapšenih zbog izazivanja nereda i sukoba s policijom na odmorištu Desinec je određen jednomjesečni istražni zatvor, a velikogorički sud tokom dana bi trebao odlučiti i o pritvaranju ostalih privedenih navijača. 

Istražitelji kao motiv nereda službeno navode nezadovoljstvo navijača Torcide kojima Dinamo nije dopustio ulazak na stadion. Zbog toga su se, piše u prijavi, pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu, javlja Telegram.

Policija objavila nove detalje

Policija je sad objavila nove detalje.

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje nereda“ tokom organizirane policijske preprate kombi vozilima i ličnim automobilima ukupno 1.500 navijača s utakmice u Zagrebu za Split.

Za navedene osobe se sumnja da su 21. maja oko 21:30 sati, kao pripadnici skupine za koje je bila organiziran dolazak policijskih službenika, učestvovali sa oko 250 do 300 osoba koje su na autocesti A1 kod benzinske stanice u Donjem Desincu izašle iz kolone vozila, blokirale prometnicu u smjeru Karlovca, fizičkom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napale veći broj policijskih službenika, ugrožavale javni red i mir u većem obimu te prouzročile znatnu materijalnu štetu.


Bacali staklene boce, kamenje, saobraćajne znakove

Bacali staklene boce, kamenje, saobraćajne znakove...

Utvrđena je sumnja da su osumnjičenici, nakon zaustavljanja saobraćaja, trčeći krenuli prema benzinskoj stanici i bacali različita aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane saobraćajne znakove, protupožarne aparate, kante za otpad i druge predmete na policijske službenike koji su opservirali benzinsku stanicu i pratili kolonu vozila s navijačima.

S ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti, kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru, policijski službenici su upotrijebili silu nakon čega je uspostavljeno povoljno stanje sigurnosti.

U događaju je povrijeđeno 20 policijskih službenika i 14 osumnjičenih osoba te su oštećena četiri službena policijska vozila i inventar benzinske stanice. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu dok se kriminalističko istraživanje nastavlja - objavila je policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.