UČENICI PETOG RAZREDA

Roditelji čija su se djeca otrovala na Jahorini razmatraju podizanje kolektivne tužbe

Nakon slučajeva stomačnih tegoba kod učenika osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" iz Prijedora, tokom boravka u hotelu "Nebojša" na Jahorini stomačne tegobe prošle sedmice su dobili i učenici OŠ "Branko Radičević"

Učenici dobili trovanje. AGENCIJE

A. O. / Nezavisne novine

24.5.2022

Tokom prošle sedmice učenici petog razreda OŠ "Branko Radičević" Banja Luka tokom boravka u školi u prirodi na Jahorini dobili su stomačne tegobe i završili na infuziji. Njihovi roditelji razmatraju da podignu kolektivnu tužbu.

Naime, slučajevi učenika koji su na četvorodnevnoj školi u prirodi u hotelu "Nebojša" na Jahorini dobili teške stomačne tegobe, privukli su veliku pažnju javnosti, jer je u pitanju desetine djece iz tri osnovne škole iz dva grada.


Nakon slučajeva stomačnih tegoba kod učenika osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" iz Prijedora, tokom boravka u hotelu "Nebojša" na Jahorini stomačne tegobe prošle sedmice su dobili i učenici OŠ "Branko Radičević" iz Banjaluke, koji su takođe boravili na četvorodnevnoj ekskurziji u istom hotelu na Jahorini, pišu Nezavisne.

Kako je za Nezavisne novine rekao Dragan Malić, otac dječaka koji je na Jahorini dobio stomačne tegobe te završio na infuziji u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, jedna učiteljica je samoinicijativno na Jahorini prikupila uzorak stolice jednog učenika i odnijela na analizu.


Rota virus

- Dobila je razultate da je u uzorku prisutan rota virus. Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće da tako veliki broj djece u tako kratkom vremenu osjeti tegobe, jer po objašnjenju nekih ljekara s kojima smo razgovarali to se ranije nije dešavalo - rekao je Malić, dodajući da je bilo ekskurzija djece i u drugim hotelima te da nisu imali ovakve simptome.

- Nije se dešavalo u ovako masovnom broju. Većina djece je već drugi dan po dolasku osjećala simptome, a dobar dio djece je ili tokom putovanja nazad kući ili dan nakon dolaska ispoljilo simptome - kazao je Malić, navodeći da su to povraćanje, temperatura i jaki bolovi u stomaku, te da je njegov sin morao na infuziju.

- U turi u kojoj je bio moj sin sigurno je oko 50 odsto djece ispoljilo simptome. Nas su iz agencije koja je organizovala putovanje, ali i iz škole, uvjeravali da će sve biti u najboljem redu. Roditelji su tražili da djeca idu u drugi hotel, pa čak i da ga skuplje platimo, ali su oni to kategorički odbijali - naveo je Malić, dodajući da je pohvalno kako su se učiteljice nosile u ovoj situacija, te je pohvalio stručno medicinsko osoblje u Bolnici "Srbija" koje je liječilo učenike.


Pravni lijek

Istakao je da roditelji razmišljaju o podizanju kolektivne tužbe ili nekom drugom pravnom lijeku, te da će se posavjetovati s pravnicima.

Da se o podizanju tužbe razmišlja, potvrdila je i jedna majka đaka OŠ "Branko Radičević" koji je na Jahorini boravio prethodne sedmice.

- Neki roditelji su otišli da rade nalaz krvi i stolice, pa ako se pokaže da nije virus već nešto drugo, onda će u tom slučaju podići tužbu - rekla je majka čije ime je poznato redakciji Nezavisnih novina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.