AFERA RESPIRATORI

Ko će voditi proces protiv Fadila Novalića i ostalih: Sutkinja Džemila Begović ide u penziju

Na sjednici je saslušana svjedokinja i snimak sa sjednice Vlade FBiH od 16. marta 2020. godine

Novalić: Ko će preuzeti predmet. B. Cerić

Piše: B. C.

25.5.2022

Prisutni u sudnici Suda BiH na kraju današnjeg pretresa Fadilu Novaliću i ostalima bili su iznenađeni kada je predsjedavajuća vijeća sutkinja Džemila Begović objavila da će se ovaj predmet nastaviti s novim predsjedavajućim, jer ona , kako je rekla, "ide u zasluženu penziju".  Tako će se već na sljedećem pretresu zakazanom u junu pojaviti novi predsjedavajući, ali nije saopćeno koji sudija će preuzeti ovaj predmet. 

Izvedeni dokazi odbrane

Inače danas su izvođeni dokazi odbrane Fahrudina Solaka, te je sasalušana uposlenica Federalne uprave civilne zaštite Alma Bajramović koja je u periodu mart - april 2020. godine u elektronsku tabelu unosila podatke o pristiglim ponudama za nabavku medicinke opreme. Svjedokinja je kazala da su na pojedinim ponudama bili podaci uneseni hemijskom, te da joj je šefica Sanita Alagić  rekla da napiše te ispravke koje je ona unosila. Izmjene su se odnosile na količine i rok isporuke.

Na današnjem pretresu više od sat i po saslušavan je audio snimak sa 214. tematske sjednice Vlade Federacije BiH od 16. marta 2020. godine na kojoj je donesena odluka o proglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH. Na toj sjednici se razvila i rasprava oko kupovine medicinske opreme među kojima su pominjani i respiratori. Direktorica Kliničkog centara Sarajevo dr. Sebija Izetbegović i tadašnji durektor UKC Tuzla Vahid Jusifović su isticali problem zbog Zakona o javnim nabavkama tvrdeći da je za spašavanje života građana neophodna hitna nabavka medicinske opreme i to u roku već od 48 sati.  Sjednici je prisustvovao i direktor Agencije za javne nabavke BiH, a koja je dan nakon djednice dala mišljenje o postupanju.

Sporna nabavka

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima sudi se u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Osim premijera F, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.