RAZGOVOR

Tobi Vogel, politički analitičar, iz Brisela za "Avaz": Zašto je Putinu važna Bosna

Građani BiH nisu naučili da su glavne nacionalističke stranke suštinski instrumenti za njihove lidere da ostvare ličnu korist

Piše: N. Ajnadžić

27.5.2022

Vogel: Rusija je prilično dobra u raspirivanju postojećih podjela. Arhiv

Tobi Vogel (Toby), politički analitičar, novinar i istraživač iz Brisela, prošle sedmice, zajedno s Kurtom Basinerom (Bessuener), objavio je tekst za ugledni “Foreign Affairs” pod naslovom “Opasni put Bosne”, koji je privukao veliku pažnju.

U razgovoru za “Dnevni avaz” obrazložio je to rekavši da je to zato što su EU i SAD zanemarile niz znakova upozorenja prije nekoliko godina, u nadi da će problemi jednostavno nestati.

Ugroženi izbori

- Danas smo u situaciji u kojoj dezintegrativne snage, a posebno one koje podržava Kremlj, pojačavaju svoje napore da potkopaju centralne institucije zemlje i ugroze izbore u oktobru. Problem je u tome što SAD i EU imaju vrlo malo instrumenata koji bi spriječili da se to dogodi: EU više ne može uvesti sankcije nakon što je Mađarska dala veto na sankcije prije samo nekoliko sedmica, a EUFOR-ove snage su daleko ispod minimalnih više od decenije. OHR je, u međuvremenu, potpuno izgubio autoritet nakon 15 godina neprijateljstva prema EU, a čini se da ni SAD ni EU nisu voljne ozbiljno procijeniti gdje je njihova politika pošla po zlu. Ono što Zapad danas treba je revizija politike - analiza zašto posmatranje Balkana isključivo kroz proširenje nije dalo željene rezultate - kazao je Vogel.

Dodao je da građani BiH nisu naučili da su glavne nacionalističke stranke suštinski instrumenti za njihove lidere da stvore korist za sebe.

- I donekle za svoje birače, ne za širu zajednicu, i da koriste strah da ih mobiliziraju kad god zatrebaju. Istovremeno, EU i SAD nisu naučile da postoje strukturalni razlozi zbog kojih građani BiH stalno ponovo biraju lidere koje mnogi od ovih istih glasača preziru ili im ne vjeruju. Sektaška postavka Dejtona čini to vrlo logičnim i racionalnim glasačkim ponašanjem jer daje vladajućim elitama dva alata da birače drže pod kontrolom - strah i pokroviteljstvo - istakao je Vogel.

Ulaganje Zapada

Na naša pitanja o ruskom utjecaju na Balkanu te smatra li da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u interesu jedna mala država kakva je BiH, Vogel je odgovorio:

- Mislim da Putinu lično, ili ruskom rukovodstvu općenito, nije stalo na bilo koji poseban način do BiH konkretno. Ali oni gledaju u zemlju i vide mjesto gdje je Zapad (SAD, UK, EU) uložio toliko u proteklih 25 godina, gdje je još vrlo prisutan, a ipak situacija izmiče kontroli. Rusija je prilično dobra u raspirivanju postojećih podjela, ne samo u BiH nego i na Zapadu. Pomislite samo na ruski novac koji finansira kampanju za Brexit ili krajnje desničarsku stranku Marine le Pen u Francuskoj, ili bivšeg (i mogućeg budućeg) predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i razne kampanje dezinformacija širom svijeta. Ove stvari funkcioniraju jer su ova društva u većoj mjeri polarizirana nego inače, a isti je slučaj i u BiH. Dakle, činjenica da Putin sponzorira Viktora Orbana i Milorada Dodika i da je Dragan Čović 100 posto usklađen s linijom Orban - Dodik, tako što, naprimjer, on glasa protiv sankcija Rusiji, ili protiv zakona o negiranju genocida, mora se vidjeti u ovom kontekstu - zaključio je Vogel.


Opsada Mariupolja je retraumatizirajuća

Govoreći o situaciji u Ukrajini, gdje rat već mjesecima bjesni, uporedio ju je s agresijom na BiH.

- Imao sam dosta prijatelja iz BiH koji su mi spomenuli kako ih je gledanje opsade Mariupolja retraumatiziralo. I dok je, naravno, uvijek daleko lakše biti posmatrač, moram reći da ni ja nisam očekivao da ću tokom svog života ponovo svjedočiti sukobu ove prirode u Evropi. Vidjeli smo invaziju na Gruziju 2008. godine, borbe u Nagorno Karabahu i rusku invaziju na Ukrajinu 2014. godine, ali one su bile manje i geografski ograničenije od onoga što se dešava sada. U 2014. još je postojao osjećaj da će sukob biti ograničen na Donbas i Krim, dok sada imamo sveobuhvatni rat između dvije zemlje, sveopću, ničim izazvanu invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovo u Evropi nismo vidjeli od 90-ih - kazao je Vogel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.