SPROVEDEN UVIĐAJ

Istražitelj o padu Cessne: Meteorološki uslovi su bili loši, istraga bi mogla biti gotova za godinu dana

Možda to zvuči dugo ali nekad je i to premalo, rekao je Petrin

Ekipa na terenu. PIXSELL

A. O. / RTL

30.5.2022

Sportski avion Cessna srušio se jučer sjeverno od Rakovice u Hrvatskoj, a danas su u 10:50 sati uočeni njegovi dijelovi.

Glavni istražitelj Danko Petrin za RTL je govorio o padu Cessne kod Slunja. Petrin je kazao kako se u ovom trenutku ne može reći koji je uzrok nesreće.

- Proveden je uviđaj na terenu, dalje slijede prikupljanje podataka od kontrole, pa od Nijemaca. Kada se sve to skupi provest će se analize i pokušati pronaći pravi uzrok nesreće. Meteorološki uslovi su bili jako složeni za letenje, pogotovo tako malim avionom - kazao je.

Kazao je i da se poletjeti moglo, ali da vremenski uvjeti na ruti nisu bili jednaki kao u Splitu. Petrin je kazao i da će, ukoliko će to u istrazi biti potrebno, tražiti pomoć laboratorija u Francuskoj i Njemačkoj.

- Za sada nismo sigurni da li će to trebati. Ako će trebati imamo ih na raspolaganju - kazao je.

Kazao je i da je normalno da se istraga o padu Cessne završi u roku godinu dana.


Danko Petrin. RTL

- Možda to zvuči dugo ali nekad je i to premalo. Mislim da će biti i prije gotovo. Godina dana je nekakav standard na nekoj evropskoj i svjetskom nivou - kazao je.

Na pitanje koliko im je važan motor aviona koji moraju izvući, Petrin je kazao da je bitan kako bi se utvrdilo je li bio ispravan ili je imao kakav problem. Dodao je i da su vremenski uslovi vjerojatno bili faktor.

Govoreći o tome što su sve vidjeli na terenu, Petrin je kratko kazao da se nije radilo o ugodnim prizorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.