SARAJEVO

Osumnjičeni za dojave o eksplozivnim napravama bit će ispitan zbog krivičnog djela terorizma

U sklopu daljih istražnih aktivnosti, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH

Reagirala policija. ILUSTRACIJA

A. O.

17.6.2022

Tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom je kontaktu i koordinaciji sa djelatnicima SIPA, DKPT BiH, MUP-a KS, kao i tužiocem Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, oko provođenja istražnih aktivnosti u vezi dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Kompleksu pravosudnih institucija BiH i Općinskom sudu Sarajevo.

Osumnjičena osoba uhapšena je za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma.


Moguća povezanost

Također, istažnim aktivnostima utvrđuje se i moguća povezanost navedenog osumnjičenog sa drugim sličnim krivičnim djelima počinjenim u prethodnom periodu.

Značajnu pomoć u otkrivanju i lociranju osumnjičenog, pružila je OSA BiH.

U sklopu daljih istražnih aktivnosti, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizma.


Istraga se nastavlja

Također, Tužilaštvo BiH radi na procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadokonade prouzročene štete.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja.

Podsjetimo, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo jučer su identifikovali i uhapsili osobu koja se dovodi u vezu da je uputila lažnu dojavu o postavljenim bombama u Državnom i Općinskom sudu u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.