NEODGOVORNO PONAŠANJE

Muškarca ujeo poskok: U vrećici ga donio u hitnu

Čovjek je htio da uhvati tog malog poskoka i vrati ga u prirodu, ne znajući o kojoj vrsti je riječ

S. S.
  • Medicinar Saša Arsić sa zmijom

    Medicinar Saša Arsić sa zmijom

    Foto: FACEBOOK


Švicarca porijeklom iz Samoljice kod Bujanovca u Srbiji, koji ljeto provodi u svom rodnom kraju, u ponedjeljak je ujela najotrovnija zmija u ovom kraju – poskok. Nakon što mu je pomoć ukazana u Službi hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja prebačen je u vranjsku bolnicu.

Po riječima medicinskog tehničara Saše Arsića, pacijent je van životne opasnosti. Arsić kaže da pacijent ima oko 60 godina, a da ga je zmija ujela za prst na ruci, pišu Bujanovačke. Pored pacijenta, u Hitnu je stigla i zmija.

- Čovjek je htio da uhvati tog malog poskoka i vrati ga u prirodu, ne znajući o kojoj vrsti je riječ. Iako ga je ujela uspio je da je uhvati, stavio je u kesu i donio u našu službu. Kada smo vidjeli da se radi o najotrovnijoj zmiji na ovom području, odmah smo reagovali – kaže Arsić.

Zmiju je, kako kaže, lično pustio u prirodu poslije svega.

Otrov poskoka sadrži supstance koje izazivaju nekrozu tkiva i uništavaju krvne pločice trombocite zbog čega može doći do krvarenja u unutrašnjim organima. Sam ujed često nije bolan, ali se nakon nekoliko minuta javljaju prateći simptomi u vidu glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog rada srca, otežanog disanja i povraćanja. Poskok je lako prepoznatljiv po „rogu“ na prednjem delu glave.

Više o:

Zmija Poskok
NA VRH

Podijeli članak na